Kabul, oras fantoma. Talibanii ataca si aeroportul, mii de oameni inca incearca disperati sa scape cu ajutorul SUA – Video

externe

Strazile orasului Kabul sunt pustii, la o zi dupa ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei Afganistanului si au declarat victoria in fata fortelor guvernamentale care au fost instruite de americani timp de 20 de ani, relateaza agentiile de stiri, citate de news.ro. Talibanii au inceput sa atace si aeroportul.

Dupa retragerea trupelor NATO, in cateva saptamani talibanii au recucerit intreaga tara, duminica preluand controlul asupra palatului prezidential. Presedintele Ashraf Ghani a parasit tara, anuntand ca a facut asta pentru a evita varsarea de sange. Aparent, el se afla in Tadjikistan.

Localnicii spun ca birourile Guvernului sunt goale, la fel si cartierul ambasadelor, aflat in apropierea aeroportului, diplomatii si familiilor lor fiind evacuati din tara. Personalul ambasadelor Chinei si Rusiei raman pe loc, pentru moment.

„Sunt in stare de soc. Intrarea talibanilor m-a speriat, dar faptul ca presedintele Ghani ne-a lasat in situatia asta a fost mai rau”, a declarat pentru Reuters proprietarul unui magazin.

Multe magazine si localuri din centrul orasului au fost inchise. Proprietarii spun ca au luat aceasta decizie pentru a-si proteja bunurile.

Mii de oameni stau la cozi in fata bancilor pentru a-si retrage economiile si fac provizii, speriati de ce le va oferi viitorul.

Pe langa toate acestea, exista temeri intemeiate ca femeile nu vor avea nici macar drepturile de care beneficiau pana acum, intre care cel la educatie.

Talibanii au spus ca oamenii vor putea sa isi reia activitatile obisnuite curand si unul dintre lideri a declarat pentru Reuters ca „viata normala va continua intr-un mod mult mai bun”.

Insa la aeroport se aud focuri puternice de arma in timp ce mii de oameni incearca in continuare sa scape cu ajutorul avioanelor SUA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: