Kadirov, chemat la intalnirea dintre Putin si Erdogan de la Soci. Presedintele Turciei vorbeste despre o „pagina noua in relatiile dintre tarile noastre”

externe

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca spera ca intalnirea sa de vineri, de la Soci, cu omologul sau rus Vladimir Putin va deschide o noua „pagina in relatiile lor”, in timp ce liderul de la Kremlin si-a exprimat speranta ca va semna un acord pentru intarirea cooperarii economice cu Turcia, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Dupa discutii politice si economice „foarte productive” intre delegatiile celor doua tari, Erdogan a spus ca intrevederea sa cu Putin de la Soci, in sudul Rusiei, „va deschide o pagina foarte diferita” in relatiile bilaterale.

Recep Tayyip Erdogan a spus ca va discuta cu omologul sau rus in special despre evolutiile din Siria, unde Turcia vrea sa lanseze o operatiune militara impotriva militiilor kurde pe care le considera asociate Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

„Sa discutam cu acest prilej evolutiile din Siria va permite detensionarea regiunii. Solidaritatea noastra in lupta impotriva terorismului este foarte importanta”, a subliniat Erdogan.

Aflat alaturi de presedintele rus inaintea convorbirilor lor de la Soci, seful statului turc a mai spus ca vrea sa se asigure ca lucrarile de constructie a centralei nucleare de la Akkuyu de catre compania rusa Rosatom, in sudul Turciei, vor respecta „calendarul fixat”, in conditiile in care un litigiu risca sa provoace intarzieri ale acestui proiect.

La randul sau, Vladimir Putin a declarat vineri ca spera in semnarea unui acord pentru intarirea cooperarii economice cu Turcia.

„Sper ca vom putea semna astazi un memorandum privind intarirea legaturilor noastre economice si comerciale”, a spus Putin, conform declaratiilor transmise de televiziunea rusa.

Liderul de la Kremlin i-a multumit presedintelui turc pentru eforturile sale care au permis obtinerea unui acord intre Moscova si Ucraina privind livrarile de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagra.

„Gratie participarii dvs directe si medierii secretariatului ONU, problema legata de livrarile de cerealele ucrainene provenind din porturi de la Marea Neagra a fost solutionata. Livrarile au inceput deja si as vrea sa va multumesc”, a spus Putin.

El a subliniat, de asemenea, rolul Ankarei in tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin gazoductul TurkStream. „Partenerii europeni trebuie sa fie recunoscatori fata de Turcia pentru ca ea asigura tranzitul neintrerupt al gazului rusesc”, a spus presedintele rus.

La intalnirea dintre Putin si Erdogan a participat si liderul cecen Ramzan Kadirov.

Comentarii: