Kadirov s-a intalnit cu Putin la Kremlin dupa scandalul starnit de fiul sau adolescent care a snopit in bataie un prizonier rus care ar fi ars un Coran

externe

Liderul cecen Ramzan Kadirov s-a intalnit, joi, cu Vladimir Putin, la Kremlin, unde au discutat despre contributia regiunii la efortul de razboi al Rusiei in Ucraina, potrivit Reuters.

Kadirov are mana libera de la Putin sa conduca Cecenia fara mila ca fief personal, dar i-a infuriat chiar si pe cei pro-Kremlin in aceasta saptamana, laudandu-si fiul in varsta de 15 ani pentru ca a batut un prizonier de etnie rusa aflat in custodia cecena.

Kadirov a postat pe Telegram ca el si Putin au vorbit despre mai multe subiecte, inclusiv rolul luptatorilor ceceni in Ucraina, dar si despre „alte probleme” si a promis „mai multe despre asta mai tarziu”.

Nu este clar daca se referea la incidentul de luna trecuta, cand fiul sau Adam a lovit cu picioarele si cu pumnii un prizonier pe nume Nikita Juravel, care este acuzat ca a ars Coranul. Kadirov a postat luni un videoclip cu atacul si a spus ca este mandru de fiul sau pentru ca si-a aparat religia musulmana.

Presupusa ardere a Coranului nu a avut loc in Cecenia, dar anchetatorii rusi au spus ca l-au transferat pe Juravel in custodia cecena, deoarece musulmanii de acolo se considerau victime ale incidentului.

Putin a fost acuzat ca ar fi predat un etnic rus „pentru a fi devorat de ceceni”, a declarat saptamana aceasta fostul redactor de discursuri de la Kremlin, Abbas Gallyamov, acum un critic dur al lui Putin. Chiar si comentatorii de razboi pro-Kremlin au descris episodul ca pe un scandal.

Luna aceasta au circulat zvonuri ca liderul cecen, in varsta de 46 de ani, este grav bolnav la spital, dar intrebat despre starea sa de sanatate de un reporter de la o televiziune rusa, a ras si si-a incordat bicepsii.

Kadirov a mai vorbit public despre predarea puterii la un moment dat si a invocat profilurile celor trei fii adolescenti ai sai, dintre care cel mai mare a fost fotografiat cu Putin la Kremlin in martie.

Asigurarea stabilitatii in Cecenia este vitala pentru Moscova, care a purtat doua razboaie brutale si costisitoare de la prabusirea Uniunii Sovietice pentru a preveni desprinderea acesteia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: