Kamala Harris, atac dur la adresa Beijingului: „China submineaza elementele cheie ale ordinii internationale bazate pe reguli”

externe

Vicepresedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a condamnat in fata marinarilor americani din Japonia actiunile „perturbatoare” ale Chinei, intr-un discurs citat miercuri de Reuters, citata de Agerpres.

„China submineaza elementele cheie ale ordinii internationale bazate pe reguli”, a spus Harris in timpul unei vizite la Yokosuka, cea mai mare baza din strainatate a marinei militare americane.

„China si-a afisat puterea militara si economica pentru a-si constrange si intimida vecinii. Si am fost martorii comportamentului perturbator din Marea Chinei de Est si Marea Chinei de Sud, iar mai recent, ai provocarilor in Stramtoarea Taiwan”, a adaugat ea.

Vicepresedinta SUA a vorbit la numai cateva zile dupa un interviu al presedintelui Joe Biden, difuzat in 18 septembrie, in care liderul de la Casa Alba a promis sa apere Taiwanul in fata unui „atac fara precedent”.

Statele Unite respecta politica unei singure Chine, conform careia recunosc oficial doar guvernul de la Beijing, dar sunt obligate sa asigure mijloace de autoaparare Taiwanului guvernat democratic.

China considera Taiwanul o provincie rebela, pe care s-a angajat de multa vreme sa o readuca sub controlul sau, refuzand sa excluda utilizarea in acest scop inclusiv a fortei militare. Guvernul de la Taipei respinge aceste pretentii de suveranitate si sustine ca doar cei 23 de milioane de locuitori ai insulei au dreptul de a-si decide viitorul.

Dupa ce presedinta Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a facut in august o vizita in Taiwan, China a desfasurat in jurul insulei cele mai mari exercitii militare de pana acum.

Harris a afirmat ca fortele americane vor continua sa actioneze in regiune „fara a se descuraja si fara sa se teama”. „Vom continua sa ne opunem oricarei modificari unilaterale a statu-quoului. Si vom continua sa sprijinim autoapararea Taiwanului, conform politicii noastre de multa vreme. Taiwanul este o democratie vibranta care contribuie la binele global – de la tehnologie la sanatate si multe altele, iar Statele Unite vor continua sa intensifice legaturile noastre neoficiale”.

Vicepresedinta americana s-a aflat la Tokyo cu ocazia funeraliilor de stat ale fostului premier japonez Shinzo Abe, dar si pentru a da asigurari aliatilor SUA si a descuraja orice escaladare. Asistentii ei au declarat ca Harris va actiona pentru o abordare unificata a provocarilor din regiune, unde tensiunile in crestere dintre Washington si Beijing au provocat ingrijorare.

Complexul naval militar de la Yokosuka, unde sunt stationati 24.000 de soldati si civili americani, ar fi implicat in orice conflict regional. Acolo isi are baza si portavionul Ronald Reagan, aflat in prezent in Coreea de Sud, pentru a participa la exercitii comune menite sa descurajeze Coreea de Nord.

Coreea de Sud va fi o alta etapa a turneului in Asia al vicepresedintei Harris, care va vizita joi zona demilitarizata de la frontiera intercoreeana.

Comentarii: