Kamala Harris, prima femeie asiatica si de culoare care devine vicepresedinte al SUA. Numele ei inseamna „floare de lotus”

externe

Kamala Harris, incetarea focului, Fasia Gaza

Kamala Harris, prima femeie aleasa vicepresedinte al SUA, a promis sambata sa se apuce imediat de lucru, intr-o prima declaratie dupa anuntul victoriei lui Joe Biden la scrutinul prezidential, transmit AFP si dpa, citate de Agerpres. Kamala Harris are origini jamaicane si indiene.

„Acest scrutin inseamna mult mai mult decat Joe Biden sau decat mine. Are legatura cu sufletul Americii si cu disponibilitatea noastra de a lupta pentru el. Avem mult de lucru. Haideti sa incepem”, a scris ea pe Twitter.

„Numele meu se pronunta comma-la, ca in cazul semnului de punctuatie ( n.r. – comma, in engleza inseamna virgula)”, scria Kamala Harris in autobiografia ei din 2018, The Truth We Hold (Adevarul pe care il detinem – n.r.). Senatoarea din California, fiica unei mame nascute in India si a unui tata nascut in Jamaica, a explicat apoi ce inseamna numele ei indian: „floare de lotus”, un simbol puternic in cultura indiana. „Un lotus creste sub apa, florile lui se ridica la suprafata, in timp ce radaciunile lui sunt bine ancorate pe fundul raului”, explica senatoarea.

In copilarie, tanara Kamala si sora ei, Maya, au crescut intr-o casa unde se asculta mult muzica artistilor americani de culoare. Mama ei, cercetatoare in domeniul cancerului, canta gospelurile Arethei Franklin, in timp ce tatal ei era un iubitor de jazz care preda economie la Universitatea Stanford.

Kamala Harris s-a nascut in Oakland, in California. Are 55 de ani.

Kamala a facut cinci ani de scoala in Canada, la Montreal, acolo unde ea si sora sa au insotit-o pe mama, care primise o slujba de profesor la McGill University. Apoi a mers la colegiu in Statele Unite, facand patru ani la Howard University, una dintre cele mai proeminente institutii de invatamant din istoria comunitatii de culoare din SUA, o experienta pe care viitoarea senatoare marturiseste ca a marcat-o si a format-o.

Mandra de mostenirea ei multiculturala si de identitatea ei, Kamala Harris se descrie simplu ca fiind „americanca”. In 2019, declara cotidianului The Washington Post ca politicienii nu ar trebui sa-si adapteze comportamentul in functie de culoarea sau de originea lor. „Punctul meu de vedere este: Sunt cine sunt. Sunt buna, asa cum sunt. Poate ca trebuie sa-ti dai seama, dar nu ma deranjeaza”, a explicat ea.

Dupa patru ani la Howard, Kamala Harris a absolvit facultatea de drept la Universitatea California si si-a inceput cariera la Biroul Procurorului districtual din Almeda. A devenit apoi procuror-sef la San Francisco, in 2003, apoi a fost aleasa procuror-general al statului California, fiind prima femeie si prima persoana de culoare care a ocupat aceasta functie importanta in cel mai populat stat al Americii.

In timpul celor aproape doua mandate pe care le-a exercitat ca procuror general, Kamala Harris si-a facut si intrarea in politica, devenind unul dintre politicienii in ascensiune ai Partidului Democrat, ceea ce a facut ca in 2017 sa fie aleasa senator de California in Congresul SUA.

Tinteste la Casa Alba, dupa numai doi ani in Senatul american
Dupa alegerea ei in Senatul SUA, fostul procuror s-a facut remarcata mai ales la audierile lui Brett Kavanaugh, propus judecator la Curtea Suprema, si a lui William Barr, actualul procuror general al SUA, carora le-a pus intrebari incomode si insistente.

Apoi, la inceputul anului trecut, si-a lansat candidatura la alegerile prezidentiale din 2020, in fata unei multimi de peste 20.000 de oameni. A facut-o la Oakland, California, acolo unde s-a nascut.

La inceput, a starnit entuziasm, dar senatoarea nu a reusit sa dea o consistenta campaniei ei si a dat raspunsuri evazive la intrebari-cheie din domeniul politic, cum ar fi asigurarile de sanatate. La dezbateri insa s-a dovedit a fi foarte buna vorbitoare, aratandu-si abilitatile capatate ca procuror si adesea sagetile sale tintindu-l pe Joe Biden.

Harris a incercat sa mearga undeva la mijloc, pe linia fina care desparte aripile progresistilor si moderatilor din Partidul Democrat, dar pana la urma nu a reusit sa-si atraga de partea sa niciuna dintre parti, iar in decembrie si-a anuntat retragerea din cursa, chiar inainte de alegerile primare din Iowa.

Apoi, in martie, Harris si-a anuntat sustinerea pentru fostul vicepresedinte Biden, spunand ca va face tot ce ii va sta in putere pentru a fi ales viitor presedinte al Statelor Unite.

In ciuda orientarii de stanga in chestiuni precum casatoriile gay si pedeapsa cu moartea, Kamala a fost atacata de progresisti ca nu a fost suficient de deschisa in special in chestiuni precum reforma politiei, reforma drogurilor si condamnarile gresite, scrie BBC.

Cand Kamala Harris s-a casatorit cu avocatul Douglas Emhoff, in 2014, i-a pus acestuia la gat o ghirlanda de flori si a calcat pe un pahar, „ca sa pastram mostenirea indiana, respectiv evreiasca”, a motivat ea.

Cuplul nu are copii impreuna, dar Kamala Harris este mama vitrega pentru cei doi copii pe care avocatul ii are dintr-o casatorie precedenta. I se spune „Momala”.

Averea celor doi soti este estimata la 5,8 milioane de dolari.

Mass media americane l-au anuntat drept castigator al alegerilor din 3 noiembrie pe Joe Biden, cu 273 de mari electori, gratie succesului inregistrat in statul-cheie Pennsylvania.

Biden va deveni cel de-al 46-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii.

In zgomotul claxoanelor si al uralelor, o multime de oameni se indrepta sambata catre centrul Washingtonului, in apropiere de Casa Alba, pentru a sarbatori victoria democratului Joe Biden in scrutinul prezidential din 3 noiembrie, au constatat jurnalisti ai AFP.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: