Karner, intrebat de presa austriaca: „Cu ce a gresit Romania?”. Raspuns: „Si eu sunt suparat”

externe

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a oferit un interviu publicatiei Der Standard din Austria in care a fost intrebat direct „cu ce a gresit Romania?”. Iata raspunsurile lui Karner.

STANDARD: La reuniunea ministrilor de interne de joi, v-ati alaturat Olandei in a va opune veto-ului privind aderarea Romaniei la Schengen. Cu ce a gresit tara?

Karner: Am votat impotriva admiterii Bulgariei si Romaniei in prezent. Pentru ca Schengen nu functioneaza in acest moment, altfel nu am fi avut 75.000 de sosiri neinregistrate in Austria. Si am propus sa amanam aderarea si sa votam din nou in septembrie, de exemplu. Dupa aceasta faza, se poate spune: s-a intamplat ceva, masurile anuntate de Comisia Europeana au fost urmate de fapte? Hartia este rabdatoare, masurile sunt importante.

STANDARD: Dar numai o minoritate dintre persoanele care solicita azil in Austria vin prin Romania – majoritatea prin Serbia si Ungaria. Romania este suparata pe abordarea Austriei.

Karner: Si eu sunt suparat. Si anume, in legatura cu modul in care actele juridice au fost puse pe masa practic peste noapte. De mai bine de un deceniu se discuta despre extinderea spatiului Schengen. Si acum, dintr-o data, vine fara sa pregateasca populatia pentru ceea ce va aduce: Este vorba de o crestere a securitatii? Sau exista un plus si un minus in ceea ce priveste riscul?

STANDARD: Dar sunteti singurul care a avut aceasta pozitie. Toate tarile care sunt, de asemenea, afectate, cum ar fi Slovenia, Republica Ceha si Slovacia, nu sunt de acord cu dumneavoastra.

Karner: Republica Ceha detine in prezent presedintia UE. Atunci cand esti la presedintie, este normal sa vrei sa obtii rezultate, inteleg acest lucru. Cred ca este esential ca masurile eficiente de reducere a migratiei ilegale si a abuzurilor in materie de azil sa fie puse in aplicare acum, de exemplu, ca procedurile la frontierele externe sa se desfasoare in Bulgaria.

STANDARD: Ar fi fost diferita evaluarea dvs. cu privire la Romania si Bulgaria daca nu ar fi avut loc alegeri foarte importante pentru OVP in Austria Inferioara pe 29 ianuarie?

Karner: Una nu are nimic de-a face cu cealalta. Avem cel mai mare numar de refugiati din 1956 incoace, de fapt de migratie ilegala, pentru ca stim ca majoritatea sunt refugiati economici. Nu pot ignora asta. Si nu conteaza daca sunt sau nu alegeri undeva: aceste lucruri sunt fapte si trebuie sa le fac fata ca ministru.

STANDARD: Cereti Comisiei Europene o „protectie mai solida a frontierelor externe”. Dar de ce va opuneti de fapt cotelor de distributie a solicitantilor de azil la nivelul UE in functie de populatie? Acest lucru ar scuti Austria, care are a treia cea mai mare rata de cereri de azil pe cap de locuitor din Europa.

Karner: Pentru ca este o discutie foarte teoretica. Pentru ca, bineinteles, puteti stabili cate persoane care solicita azil ar trebui sa fie unde. Dar adevarul este ca, slava Domnului, traim intr-un stat constitutional corect si functional. Intr-o tara in care, in ciuda dificultatilor actuale, cum ar fi inflatia, oamenii sunt fericiti ca pot trai aici. Iar acest lucru duce si la faptul ca multi dintre cei care vin ar prefera sa traiasca in Austria decat intr-o alta tara la est de noi. Se poate discuta mult timp despre constructiile teoretice. Daca nu functioneaza, nu are sens.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: