Kazahstanul a confiscat cosmodromul Baikonur. Rusiei i s-a interzis sa repatrieze sau sa vanda „orice active tangibile situate in Kazahstan”

externe

In urma unei dispute legate de o datorie de 25 de milioane de euro, autoritatile din Kazahstan au trecut la confiscarea proprietatilor si activelor administrate de agentia spatiala rusa Roscosmos pe cosmodromul Baikonur.

Agentia de presa Interfax, citata a aviacionline.com, a relatat ca Tribunalul Centrului Financiar International din Astana (AIFC) a decis recuperarea a peste 2 miliarde de ruble -aproximativ 26 de milioane de dolari- de la Centrul pentru exploatarea obiectelor de infrastructura spatiala terestra (TsENKI) in favoarea intreprinderii mixte kazahe-ruse Baiterek.

Bagdat Musin, ministrul Dezvoltarii Digitale, Inovarii si Industriei Aerospatiale din Kazahstan, a declarat ca, in urma „anumitor procese la Curtea de Arbitraj AIFC (Astana International Financial Center), AIFC a luat o anumita decizie”.

TsENKI, principalul operator al cosmodromurilor rusesti si principala firma din structura corporativa a Roscosmos, a primit, de asemenea, interdictia de a repatria sau de a vinde orice active tangibile situate in Kazahstan.

Musin a confirmat ca, in ciuda hotararii judecatoresti, exista negocieri in curs de desfasurare pentru solutionarea litigiului: „Spun din nou, decizia instantei a fost luata, dar procesele ulterioare vor continua. Acum, din cate stiu eu, conducerea TsENKI se afla in Kazahstan si negociaza [cu Baiterek]”, a adaugat el.

Potrivit presei din Kazahstan, valoarea platii neefectuate a fost calculata de autoritatile din Astana in urma unor evaluari legate de impactul asupra mediului al misiunii Soyuz-5.

Proiectul Soyuz-5, care vizeaza dezvoltarea unei noi rachete de transport mediu capabile sa transporte pana la 17 tone pe orbita joasa a Pamantului, s-a confruntat cu intarzieri semnificative din cauza unor probleme de proiectare, a unor probleme tehnice si a lipsei de finantare. Termenul initial de 2022 a fost amanat pana in 2024 si au fost exprimate ingrijorari cu privire la posibilitatea unor noi intarzieri.

Recentul conflict din Ucraina a sporit provocarile proiectului Soyuz-5, deoarece reconditionarea platformei de lansare a fost amanata. Daca disputa juridica nu va fi solutionata, soarta cosmodromului Baikonur pare sumbra.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: