Kazahstanul a fost impartit intre Rusia si China. Un oficial rus vorbeste despre „despre diviziunea reala a muncii intre Rusia si China”

analize

Publicatia rusa pro-guvernamentala Nezavisimaia Gazeta anunta intr-o analiza ca Rusia si China si-au impartit influenta asupra Kazahstanului. China va controla marile investitii, in timp ce Rusia va asigura securitatea acestora, arata Nezavisimaia Gazeta, citata de Rador.

Sprijinul acordat de China regimului autoritar din Kazahstan pentru inabusirea revoltei populare s-a limitat la cuvinte, in vreme ce Rusia a trimis un contingent militar. Acest lucru inseamna ca Federatia Rusa pastreaza in maneca un atu si devine un fel de protector al investitiilor Chinei in sectorul energetic si in sectorul privat din Kazahstan, scrie Nezavisimaia Gazeta, citata de Rador.

In ultimul deceniu China a investit zeci de miliarde de dolari in Asia Centrala, in special in sectorul petrolului, gazelor si materiilor prime minerale. Cu toate acestea, China, cel putin in acest moment, nu este in masura sa-si ajute aliatii din regiune pe cale militara in caz de pericol. China nu are instrumente precum trupele de desant aerian care sa vorbeasca pe limba inteleasa de localnici. Prin urmare, parasutistii rusi apara, de fapt, interesele economice ale Chinei, mai arata ziarul rus.

Nezavisimaia Gazeta sustine ca acest lucru presupune pentru China noi riscuri. Inainte China avea in maneca niste atuuri care puteau pozitiona in favoarea sa guvernele tarilor din Asia Centrala. Iar acum Beijingul intelege faptul ca soarta investitiilor chineze depinde de bunavointa militarilor rusi. Desi toate statele din Asia Centrala se tem intr-o masura sau alta de fosta lor putere coloniala – Rusia, China le starneste acestora suspiciuni inca si mai mari, este de parere Ding Cheng, expert american.

Intr-adevar, niciun guvern din regiune nu a indraznit sa critice pe fata China pentru represiunea impotriva etnicilor uiguri, kazahi si kirgizi in Xinjiang. Dar opinia publica, in special cea din Kazahstan, reactioneaza acut la aceasta problema. Kazahstanul a devenit camin pentru sute de mii de uiguri. In fata misiunilor diplomatice chinezesti din Kazahstan s-au desfasurat de cateva ori demonstratii de protest in legatura cu Xinjiang.

George Volosin, analist la la Consulting Aperio Itelligence Consulting, afirma ca tema uigura nu va permite extinderea colaborarii in domeniul securitatii intre China si Kazahstan. „China are o reputatie controversata in Kazahstan, tara care isi aduce aminte de trecutul colonial. Cu toate acestea, atitudinea fata de Rusia este mai pozitiva. Oamenii stiu la ce sa se astepte de la ea. Iar China provoaca populatiei un sentiment ceva mai puternic de frica”, crede Volosin.

Aleksandr Lomanov, director adjunct al IMEMO (Institutul de Economie Mondiala si Relatii Internationale) al Academiei de Stiinte a Rusiei arata ca ”de fapt, cucerirea Asiei Centrale de catre China este de natura pur economica, investitionala. Acest lucru nu este insotit de desfasurarea de trupe chinezesti sau de crearea vreunui bloc militar in frunte cu China. Despre diviziunea reala a muncii intre Rusia si China expertii rusi vorbesc deja de multa vreme. Presa americana nu a descoperit nimic nou in acest caz. Expertul crede ca ajutorul acordat de China in lupta impotriva teroristilor va merge pe linia computerelor informatice. In China acestea sunt utilizate pe scara larga in domeniul securitatii interne. Exista deja o mare experienta in ceea ce a acumulat multa experienta in recunoasterea faciala. „Cred ca China va oferi instrumente de urmarire video din Kazahstan cu procesare de date computerizate pentru multi bani”, a aratat Lomanov.

Mai mult despre: ,

Comentarii: