externe

Kazahstanul se rupe si mai mult de Rusia. Anunta ca refuza sa mai plateasca gazele doar cu ruble

Partenerii Rusiei din Uniunea Economica Eurasiatica (UEE), un bloc comercial post-sovietic, ar trebui sa aiba posibilitatea de a alege intre mai multe valute cu care sa plateasca pentru gazele naturale, in loc sa fie restrictionati la rubla ruseasca, a declarat vineri un oficial kazah de rang inalt, citat de Reuters.

Masura este un nou exemplu al faptului ca fostele republici sovietice din Asia Centrala se ridica din ce in ce mai mult impotriva Moscovei, constiente de noua lor influenta. Rusia a inceput sa se orienteze tot mai mult catre pietele si rutele lor comerciale in incercarea de a eluda sanctiunile occidentale.

UEE discuta despre crearea unei piete unice pentru petrol si gaze, iar Rusia a propus utilizarea rublei ca moneda de plata, a declarat ministrul kazah al Energiei, Bulat Akchulakov, in cadrul unei conferinte de presa.

Moscova, care se confrunta cu sanctiuni din partea Occidentului din cauza invaziei sale in Ucraina, a cerut in acest an ca clientii occidentali sa plateasca ruble pentru livrarile sale de energie, o masura care protejeaza banii de inghetarea lor de catre bancile straine si care vizeaza, de asemenea, reducerea rolului dolarului in comertul global.

Dar Kazahstanul, a doua economie ca marime din blocul de cinci membri, nu este de acord. „Pozitia noastra (in timpul discutiilor recente) a fost ca aceasta trebuie sa fie o optiune care sa fie aleasa de partile unui contract”, a declarat Akchulakov.

Kazahstanul exporta si importa gaze atat in Rusia vecina, cat si din Rusia, deoarece doar unele dintre regiunile sale sunt bogate in hidrocarburi.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

O oră ago

Cheltuielile militare ajuta la cresterea economica a Rusiei. Crestere de 5,4% in primul trimestru al anului 2024

Economia Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al anului 2024, arata statisticile oficiale…

24 de minute ago

SUA instaleaza un numar record de 5 milioane de instalatii solare si isi propune 10 milioane pana in 2030

Un comunicat publicat de Asociatia Industriilor de Energie Solara (SEIA) sustine ca SUA a depasit…

25 de minute ago

Maia Sandu va dona unei organizatii caritabile premiul de 25.000 de euro, primit ieri, la Leipzig

Sefa statului Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit, sambata la Leipzig, premiul „Robert Blum pentru…

13 minute ago

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

O oră ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

2 ore ago