Kelemen, despre Trianon: „Nu puteti cere unui copil sa celebreze moartea mamei. A fost ziua in care noi am ajuns in minoritate”

news

Ministrul Afacerilor Externe si Comertului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cluj, ca ar dori ca tara sa sa nu fie tema campaniilor electorale care urmeaza in Romania.

„Suntem absolut constienti de faptul ca Romania se afla in fata unor campanii electorale. Asadar, noua ne-ar prii daca Ungaria n-ar fi tema acestor campanii. (…) Se apropie ziua de 4 iunie. Noi, in relatiile noastre cu Romania, bazam aceste relatii pe respectul reciproc. Dar acest respect reciproc inseamna ca acceptam sau cel putin intelegem ca acelasi eveniment istoric poate avea alta insemnatate pentru doua natiuni diferite. Pentru noi, Tratatul de la Trianon este unul dintre cele mai grele momente ale istoriei Ungariei, ceea ce este un fapt istoric. Dar noi nu trebuie sa avem o relatie negativa, trebuie sa acceptam acest fapt istoric si sa cladim relatii pozitive in viitor. Noi suntem pregatiti pentru asta”, a spus ministrul ungar de Externe, in conferinta de presa sustinuta alaturi de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, cu referire la Tratatul de la Trianon, ca „nu-i poti cere unui copil sa celebreze moartea mamei sale”.

„Eu pot accepta faptul ca ziua de 4 iunie este o zi bucuroasa pentru comunitatea romaneasca, dar trebuie sa intelegeti ca din perspectiva maghiarilor aceasta zi nu este una de bucurie, pentru ca a fost ziua in care noi am ajuns in minoritate. Deci, nu ne puteti cere sa celebram aceasta zi, precum nu puteti cere unui copil sa celebreze moartea mamei. Dar, totusi, putem sa proiectam un viitor impreuna (…), pentru ca in Europa Centrala, in aceasta regiune, avem nevoie unii de ceilalti si trebuie sa traim in pace si cu respect reciproc, trebuie sa pasim dincolo de aceste greutati, pentru ca nu suntem inamici”, a spus presedintele UDMR

Mai mult despre:

Comentarii: