Kelemen Hunor dezvaluie cum vor PSD si UDMR sa modifice Constitutia. „Independenta justitiei”, subiect prioritar – CSM-ul este luat in vizor

politica

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a dezvaluit miercuri ce discutii se poarta in interiorul noii coalitii PSD-PNL-UDMR in legatura cu reviziuirea Constitutiei. PSD si UDMR doresc sa impuna modificari care tin si de „independenta justitiei”.

„Trebuie sa vedem daca putem sa punem un deziderat mare, pentru revizuirea Constitutiei, in cel putin trei aspecte. Republica parlamentara sau republica prezidentiala, ce facem cu independenta justitiei, fiindca se poate ajusta in Constitutia in asa fel incat sa existe intr-adevar o separare a puterilor in stat, pe de o parte, pe de alta parte sa existe in interiorul CSM o deosebire intre procurori si judecatori. Si dupa aceea, cele doua camere ale Parlamentului, atributiile si modul cum alegem cele doua camere”, a declarat Kelemen Hunor la Digi24.

„Marea majoritate a statelor din UE fucntioneaza pe baza de sistem parlamentar, republica parlamentara. Asta inseamna ca presedintele este ales de Parlament. Sigur, atributiile presedintelui nu trebuie luate, poate sa ramana cu aceleasi atributii. Noi din ’90 sustinem republica parlamentara. Eu cred ca Parlamentul trebuie sa aiba putere multa. (…) Fiti convins ca am avut discutii in acest sens cu PSD si PNL”, a adaugat Kelemen Hunor.

Kelemen a arata si ce modificari vrea sa apara in Constitutie in cazul justitiei.

„Eu cred ca este nevoie sa avem un CSM pentru judecatori si un CSM pentru procurori, fiindca sunt doua meserii diferite, nu sunt parteneri, nu e bine sa mearga impreuna, am vazut cate probleme au aparut din aceasta cauza in interiorul CSM. Nu devin mai vulnerabili, ci mai independenti, mai liberi, mai buni, imi place foarte mult acest lucru”, a mai explicat liderul UDMR.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat marti ca in cadrul partidului exista un „grup de lucru” care de peste jumatate de an discuta despre modificarea Constitutiei.

„In interiorul partidului, din luna februarie avem un grup de lucru – Robert Cazanciuc, Titus Corlatean, doamna Maya Teodoroiu – care au avut in toata aceasta perioada intalniri pe tema modificarii Constitutiei. Eu nu m-am implicat, ca sa nu politizam subiectul, fiind un subiect foarte important pentru Romania. Au avut o intalnire si la Mitropolie cu multi oameni, specialisti in domeniu, nu sunt un specialist in domeniu, s-a discutat si aceasta modificare. Dar nu cred ca aceasta modificare este urgenta Romaniei in acest moment. Va exista o comisie, coordonata de cei pe care vi i-am spus, care va discuta aceste lucruri intr-o eventuala coalitie”, a declarat Marcel Ciolacu, luni seara, la Antena 3.

Potrivit articolului 81 din Constitutia Romaniei, „presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat”.

Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum national, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: