externe

KGB-ul din Belarus sustine ca a salvat viata lui Lukasenko. O cetatean SUA si un alt batbat ar fi pus la cale „uciderea presedintelui, a familiei sale si a altor oficiali de rang inalt”

Serviciul secret FSB din Rusia a anuntat sambata ca a fost dejucat un atac asupra presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko, relateaza DPA, citata de Agrepres.

FSB si serviciile de securitate belaruse au arestat doi barbati la Moscova. Unul dintre ei avea de asemenea si cetatenie americana.

Intr-o inregistrare video, seful agentiei secrete KGB din Belarus, Ivan Tertel, afirma ca au avut loc pregatiri pentru o revolta armata.

El a spus ca scopul era rasturnarea conducerii tarii si uciderea presedintelui, a familiei sale si a altor oficiali de rang inalt.

Conform acestui plan, a mai precizat Tertel, mai multe cladire-cheie din Belarus urmau sa fie ocupate.

Lukasenko a alimentat in mod repetat teama in randul populatiei, sugerand ca oponentii sai pun la cale o lovitura de stat violenta, reaminteste DPA.

In contextul in care protestele in masa impotriva sa continua, el a declarat de asemenea ca a impiedicat declansarea unei revolutii ca in Ucraina vecina.

Dupa alegerile prezidentiale de la 9 august anul trecut, care au fost considerate de opozitie ca fiind fraudate, sute de mii de persoane s-au adunat uneori in strada pentru a cere demisia lui Lukasenko si organizarea unui nou scrutin.

Desi el si-a proclamat victoria cu 80,1% din voturi, UE nu il recunoaste pe Lukasenko drept presedinte si a adoptat sanctiuni impotriva Minskului. Lukasenko se bazeaza pe sprijinul Rusiei, cel mai important aliat al sau.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Dan Voiculescu se da cu Firea. Sondaj la Antena 3, Piedone este trantit pe locul 2, de la 40% a fost adus la 28%

Antena 3 a prezentat, joi seara, un sondaj ARA din care rezulta ca Gabriela Firea…

3 ore ago

42 de persoane au fost evacuate in urma prabusirii unei strazi in Slanic. Situatia este in permanenta monitorizata

Peste 40 de persoane au fost evacuate, joi, din zona in care s-a surpat o…

6 ore ago

Prea stridenta! Un tribunal german dispune inlaturarea unei statui colorate dintr-un cimitir

De trei ani, o disputa intre comunitate si parintii unui tanar decedat din orasul german…

6 ore ago

„Rezultat final bun”: 130 de balene au fost salvate dupa ce au esuat pe o plaja din Australia de Vest. Cel putin 28 au murit

O operatiune dramatica de salvare a vietii a peste 100 de balene-pilot esuate pe o…

6 ore ago

Carti care contin arsenic, izolate la Biblioteca Nationala a Frantei

Patru carti au fost izolate in Biblioteca Nationala a Frantei din cauza ingrijorarii ca ar…

6 ore ago