Kievul anunta ca a gasit componente chinezesti in armele folosite de Rusia: „In sistemul de control al focului din tancurile rusesti”

externe

Fortele ucrainene gasesc un numar tot mai mare de componente din China in armele rusesti folosite in Ucraina, a declarat pentru Reuters un consilier de rang inalt din cancelaria presedintelui Volodimir Zelenski.

In „armele recuperate de pe campul de lupta continuam sa gasim diferite componente electronice”, a declarat Vladislav Vlasiuk, care il consiliaza pe seful de cabinet al presedintelui cu privire la politica de sanctiuni.

„Acum ca exista mai putine componente fabricate in Occident, dar mai multe componente fabricate – nu este greu (de) ghicit in ce tara -. Bineinteles, China”, a declarat el pentru Reuters.

China a negat in mod repetat trimiterea de echipamente militare catre Rusia de la invazia in Ucraina in februarie 2022. Asaltul a declansat sanctiuni occidentale, inclusiv privind trimiterea de tehnologie militara si cu dubla utilizare, cum ar fi microcipuri care ar putea fi utilizate fie in aparate obisnuite, fie in arme.

Expertii ucraineni au declarat ca au fost gasite componente fabricate in China intr-un sistem de navigatie la dronele aeriene Orlan, care au folosit anterior un sistem elvetian. Expertii au informat, de asemenea, ca au gasit componente chinezesti in sistemul de control al focului in tancurile rusesti care utilizasera anterior componente fabricate in Franta.

Intrebat daca companiile chineze au furnizat piese pentru echipamente militare rusesti, biroul purtatorului de cuvant al Ministerului chinez de Externe a declarat pentru Reuters: „De-a lungul istoriei, China a lansat o cooperare comerciala normala cu toate tarile, inclusiv cu Rusia, pe baza egalitatii si a beneficiilor reciproce”.

„In ceea ce priveste exporturile de articole militare, China a adoptat de-a lungul timpului o atitudine prudenta si responsabila. Pozitia si actiunile Chinei au fost intotdeauna in acest sens.”

Vlasiuk a declarat ca Ucraina a reusit sa identifice unii producatori sau furnizori si prezentat aceste informatii aliatilor occidentali. El a numit China North Industries Group (Norinco), un producator chinez de arme, ca fiind un furnizor si  Xinxing Guangzhou Import & Export Co ca fiind un alt furnizor, fara a spune ce au furnizat.

Ministerul de Externe al Rusiei nu a raspuns la o solicitare de comentarii.

Antony Blinken a declarat luna trecuta ca China nu a „depasit inca acea linie” de a furniza Rusiei ajutor letal.

Cu toate acestea, oficialii americani urmaresc indeaproape evolutiile si sunt ingrijorati, in special, de asa-numitele produse cu dubla utilizare, cum ar fi produsele electronice care pot fi utilizate, de exemplu, intr-un cuptor cu microunde sau intr-o racheta.

„Noi si guvernele noastre partenere ne concentram neincetat pe restrictionarea accesului Rusiei la tehnologiile cheie care alimenteaza brutalitatea sa in Ucraina”, a declarat un inalt oficial al Departamentului de Stat. „Vom continua sa luam masuri pentru a degrada masina de razboi a lui Putin”.

La inceputul acestei saptamani, SUA au adaugat companii chinezesti pe lista celor mai recente sanctiuni, inclusiv un revanzator de imagini prin satelit despre care Departamentul de Stat a declarat ca a furnizat imagini ale unor locatii din Ucraina unor entitati afiliate cu Wagner si cu seful sau, Evgheni Prigojin.

China, care s-a pozitionat ca mediator, a declarat ca nu este interesata sa inflameze conflictul, asa cum spune ca o fac livrarile de arme occidentale catre Ucraina.

Ucraina a impus sanctiuni companiei chineze Comnav Technology pentru ca a furnizat Rusiei echipamente de navigatie si radar care ar putea fi folosite pentru a sprijini dronele si rachetele rusesti si iraniene. Un membru al personalului Comnav, intrebat daca furnizeaza componente Rusiei, a raspuns: „Nu, bineinteles ca nu”.

Vlasiuk a vorbit despre o „batalie continua”, mai intai pentru a impune sanctiuni Rusiei si apoi pentru a inchide portitele pe care Moscova le-ar gasi pentru a le evita.

„Vedem ca exista o multime de exemple de tari terte care continua, cu sau fara voia lor, sa sprijine eludarea sanctiunilor”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: