Kievul anunta ca are „sapte modele de drone fabricate in Ucraina”. Kremlinul recunoaste ca este vulnerabil in Crimeea: „Exista riscuri, Ucraina organizeaza atacuri teroriste”

externe

Rusia a recunoscut joi ca este vulnerabila la atacuri in Crimeea, peninsula ucraineana anexata in 2014, recunoastere ce intervine dupa mai multe lovituri atribuite Ucrainei asupra unor obiective ruse departe de linia frontului, informeaza AFP, citata de Agerpres.

In ultimele zile, mai multe baze militare ruse, dintre care doua situate la circa 500 de kilometri de Ucraina, tot atatia ca si capitala rusa Moscova, au fost luate drept tinta pentru drone de atac.

Chiar joi, o drona a fost doborata de Flota Rusa in Sevastopol, in Crimeea, au anuntat autoritatile locale, semn al unor riscuri care continua sa existe pentru peninsula anexata pe care Kievul a jurat sa o recucereasca.

Citeste si: Ucraina a atacat din nou portul Sevastopol, explozie puternica deasupra orasului. FSB anunta ca a arestat doi partizani care transmiteau informatii despre „facilitatile militare”

Aceste atacuri, asociate unei serii de retrageri ruse in Ucraina, par sa ateste ca, la noua luni de la declansarea ofensivei, Rusia se confrunta cu probleme nu doar in a-si consolida pozitiile, ci si in a-si proteja bazele situate departe de front.

In Crimeea, „exista riscuri, pentru ca partea ucraineana continua sa-si urmareasca linia ce consta in a organiza atacuri teroriste”, a declarat joi purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. Insa, faptul ca drona a fost doborata „arata de asemenea ca sunt luate contramasuri eficace”, a adaugat Peskov.

Flota Rusa de la Marea Neagra, cu baza in portul din Sevastopol, a fost lovita la sfarsitul lui octombrie de ceea ce autoritatile locale au calificat drept „atac masiv” cu drone, care a avariat cel putin o nava.

Iar toamna aceasta, podul ce leaga peninsula de Rusia a fost partial distrus de o enorma explozie pe care Moscova a atribuit-o fortelor ucrainene.

In acest context, autoritatile instalate de Moscova in Crimeea au anuntat constructia de fortificatii si de transee, cu atat mai mult cu cat fortele ucrainene au recucerit in noiembrie o parte din regiunea Herson, care se invecineaza cu peninsula.

In timp ce liniile frontului risca sa fie inghetate odata cu venirea iernii, ucrainenii folosesc tot mai mult drone pentru a lovi bazele ruse situate in spatele frontului, in timp ce rusii bombardeaza infrastructura energetica a Ucrainei, cu riscul de a cufunda sute de mii de civili in frig si intuneric.

Astfel, ministrul ucrainean al apararii, Oleksii Reznikov, a anuntat ca armata ucraineana a integrat „sapte modele de drone fabricate in Ucraina” doar in timpul lunii precedente, comparativ cu numai „una sau doua” pe an inainte de ofensiva rusa.

Semn ca autoritatile ruse sunt tensionate in Crimeea, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anuntat joi arestarea a doi locuitori din Sevastpol suspectati ca au transmis Ucrainei informatii despre tinte militare. Intr-un comunicat, FSB informeaza ca unul dintre suspecti fusese recrutat in 2016 de Kiev si a transmis, de la declansarea atacului masiv al Kremlinului impotriva Ucrainei, la sfarsitul lui februarie, informatii despre amplasamentul unor instalatii ale Ministerului rus al Apararii.

Armata ucraineana s-a apropiat de Crimeea datorita unei contraofensive victorioase care i-a permis sa recucereasca la mijlocul lui noiembrie orasul strategic Herson, in sudul tarii.

Presedintele Vladimir Putin a declarat miercuri ca in Ucraina va fi un conflict ”indelungat” si ca Rusia va lupta pentru a-si apara interesele folosind toate mijloacele disponibile, dar nu are in vedere vreo noua mobilizare a rezervistilor. De asemenea, el a spus ca riscul unui razboi nuclear este in crestere pe fondul conflictului din Ucraina, dar a insistat ca Rusia nu a ”innebunit” si nu va folosi prima arma nucleara, recurgerea la aceasta de catre Moscova fiind posibila doar ca raspuns la un atac, si de asemenea, spre deosebire de SUA, Rusia nici nu va transfera astfel de arme la baze in alte tari.

Joi, in cadrul unei rare ceremonii publice la Kremlin, Vladimir Putin a decorat militari desfasurati in Ucraina cu ordinul „Erou al Rusiei”. „Vreau sa-i spun fiecaruia care este in prima linie ca pentru mine, pentru toti concetatenii nostri, voi sunteti toti niste eroi”, a declarat Putin.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: