Kievul anunta ca urmeaza o „revolutie” in Rusia: „Situatia va exploda precum un butoi cu pulbere si se va ajunge la un scenariu revolutionar extrem de dur”

externe

Mihailo Podoliak, consilier al presedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirma ca situatia din Rusia „va exploda ca un butoi cu pulbere”. El argumenteaza ca pierderile suferite de Putin in fata contraofensivei ucrainene in Estul si in Sudul Ucrainei reprezinta inceputul sfarsitului pentru liderul de la Kremlin. 

„Problema este ca Rusia se afla intr-o etapa incipienta a unor turbulente majore si a unei situatii care va duce la revolutie. Rusia pierde razboiul, Rusia va fi invinsa, din punct de vedere tactic, inca de multe ori, iar odata cu reintoarcerea teritoriilor aflate sub ocupatie, in Rusia se vor acutiza transformarile politice.

Pot fi si actiuni de proteste in strada si, chiar daca astazi puterea din Rusia inca detine controlul protestelor in orase, dupa ce vor incepe sa moara in masa cei mobilizati fortat, iar Rusia, incercand sa compenseze pierderile armatei profesioniste, a mobilizat fortat destul de multi oameni. Acesti oameni foarte slab pregatiti vor ajunge in zonele in care sunt lupte unde, credem noi, vor creste ritmul in care mor soldatii rusi”, a declarat Podoliak intr-un interviu pentru Digi24.

„Sunt cativa factori de presiune: este razboiul aproape pierdut pentru teritorii, de acum incolo Rusia doar se va retrage, va fi un factor extrem de negativ.

Al doilea factor, un numar semnificativ de morti in randul rusilor mobilizati fortat, una este armata profesionista si alta este armata formata din mobilizati, va fi un factor extrem de deprimant pentru regiunile din Rusia.

Al treilea factor, sanctiunile din ce in ce mai dure”, a argumentat consilierul.

Sanctiunile care vor scadea dramatic calitatea vietii, cu atat mai mult ca oamenii nu mai pot iesi din cauza inchiderii frontierelor si credem ca vor inchide frontierele si din interior, din cauza faptului ca multi au fugit in alte tari de mobilizare.

Al patrulea factor, au inceput deja sa apare conflicte in interiorul elitei putiniste.

Spre exemplu, gruparile lui Prigojin si a lui Kadirov se afla deja in conflict deschis cu generalii rusi si cu cercul de influenta a domnului Soigu. In regiunile cu alte majoritati etnice, deja se formeaza grupuri de voluntari si tot acest amalgam de factori, dupa alte infrangeri in Ucraina, va exploda precum un butoi cu pulbere si se va ajunge la un scenariu revolutionar extrem de dur.

Asta nu se va intampla de la sine, dar din cauza factorilor care influenteaza Federatia Rusa atat din interior, cat si din exterior”, a adaugat consilierul lui Zelenski.

Presedintele Emmanuel Macron a anuntat joi ca Franta ia in considerare sa trimita din nou Ucrainei tunuri Caesar, piesa centrala a artileriei franceze, tranmsite AFP.

„Lucram la mai multe solicitari, cu mai multe state membre ale Uniunii Europene, in special cu privire la noi (tunuri) Caesar”, a spus el in cadrul unei conferinte de presa dupa prima intalnire a Comunitatii politice europene gazduite de Praga.

De la inceputul conflictului, Franta a furnizat Ucrainei 18 tunuri Caesar de 155 mm cu o raza de actiune de 40 km, montate pe camioane, rachete antitanc si antiaeriene, transportoare blindate (VAB), combustibil, echipamente individuale si aproximativ 15 tunuri tractate TRF1 de 155 mm.

Parisul intentioneaza acum sa furnizeze Kievului intre sase si 12 tunuri Caesar, preluate dintr-o comanda pentru Danemarca, declarase pentru AFP o sursa familiarizata cu problema. Franta studiaza, de asemenea, posibilitatea de a livra Kievului 20 de vehicule blindate Bastion.

Statele membre ale UE „vor discuta despre aceste subiecte, asupra unor mecanisme”, vineri, in cadrul summitului informal al UE de la Praga, a spus presedintele francez, adaugand ca va reveni cu mai multe detalii intr-o conferinta de presa dupa intalnire.

„Vom continua sa sprijinim Ucraina din punct de vedere financiar, umanitar si militar”, a insistat el.”Acest ajutor va continua sa fie un ajutor in ceea ce priveste echipamentul si instruirea, in conformitate cu ceea ce facem de cateva luni”.”Continuam sa mergem inainte pe baza solicitarilor exprimate si sa ne coordonam foarte strans cu membrii Uniunii Europene si cu cei care nu sunt membri ai Uniunii Europene”, a adaugat el cu referire la Regatul Unit.

Comentarii: