Kievul anunta oficial ca ia la tinta podul Crimeii: „Trebuie distrus, este o structura ilegala, Ucraina nu si-a dat acordul pentru constructia sa”

externe

Ucraina a amenintat miercuri cu distrugerea podului de peste stramtoarea Kerci, construit cu mari cheltuieli de Moscova pentru a conecta Rusia la peninsula anexata Crimeea, unde au avut loc mai multe explozii la baze militare rusesti, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Acest pod este o structura ilegala si Ucraina nu si-a dat acordul pentru constructia sa. El aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei si deci trebuie distrus. Putin conteaza cum: voluntar sau nu”, a postat pe Telegram consilierul presedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak.

Podul de la Kerci, care a fost inaugurat de presedintele rus Vladimir Putin in mai 2018, a fost un santier colosal si costisitor de doi ani pentru a construi 19 kilometri care sa lege Rusia continentala de Crimeea si sa dezenclavizeze peninsula la patru ani dupa anexarea sa de catre Moscova.

Aceasta amenintare voalata a lui Mihailo Podoliak intervine dupa o serie de explozii produse in Crimeea, pe care Rusia o utilizeaza ca baza logistica pentru invazia sa in Ucraina lansata la 24 februarie.

Marti, un atac a vizat un depozit de munitie de la o baza militara situata in apropiere de Djankoi, in nordul Crimeei, Moscova evocand un „act de sabotaj” fara ca totusi sa-i desemneze pe cei responsabili.

Cu o saptamana inainte s-au produs explozii pe aerodromul militar de la Saki, in vestul peninsulei, soldate cu un mort si mai multi raniti.

Chiar daca Ucraina nu si-a asumat responsabilitatea in aceste atacuri, oficiali ai statului ucrainean nu au ratat prilejul de a ironiza armata rusa, sugerand ca aceste incidente au fost provocate de tigari stinse prost si de slaba respectare a normelor antiincendiu.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurari ca Kievul „nu va renunta niciodata” la intentia sa de a recuceri Crimeea de la Rusia.

Mai mult despre:

Comentarii: