Kievul ar putea invita Moscova la viitorul summit de pace, daca Rusia va lua in considerare „foaia de parcurs” a Ucrainei

externe

Potrivit agentiei de presa Interfax-Ukraina, Kievul considera ca un al doilea summit care sa analizeze propunerile Ucrainei pentru pacea cu Rusia ar putea fi gazduit de o tara din „Sudul global”, a declarat vineri consilierul prezidential al lui Volodimir Zelenski, Ihor Jovkva.

Peste 90 de tari au participat la primul summit din Elvetia saptamana trecuta, Ucraina cautand un sprijin larg pentru planul sau de a pune capat razboiului inceput in urma cu aproape 28 de luni cu o invazie rusa pe scara larga.

Moscova, care nu a fost invitata, a calificat rezultatul summitului – un comunicat semnat de majoritatea participantilor, dar nu si de India, Brazilia si Arabia Saudita – ca fiind „aproape zero”.

„Avem mai multe tari care se ofera sa gazduiasca -viitorul summit- si pot spune cu un grad ridicat de probabilitate ca un astfel de summit ar putea avea loc intr-una dintre tarile din Sudul global”, a declarat consilierul prezidential Ihor Jovkva, citat de Interfax-Ukraina, preluata de Agerpres.

Ucraina doreste ca urmatorul summit sa fie convocat inainte de sfarsitul anului, a spus el, adaugand ca Rusia ar putea fi invitata daca este pregatita sa ia in considerare foaia de parcurs prezentata de Ucraina si nu lanseaza ultimatumuri.

Presedintele Vladimir Putin a declarat la 14 iunie ca Rusia va pune capat razboiului din Ucraina daca Kievul va fi de acord sa renunte la ambitiile sale de a adera la NATO si sa cedeze integral patru regiuni revendicate si partial ocupate de Moscova – cereri respinse de Kiev ca fiind echivalente cu capitularea.

Jovkva a refuzat sa numeasca gazdele potentiale. Sprijinit de majoritatea tarilor occidentale, Kievul si-a intensificat eforturile pentru a obtine „sustinerea tarilor din Sudul global si al natiunilor asiatice, istoric mai apropiate de Rusia si mai ambivalente cu privire la razboiul Moscovei in Ucraina”.

China, care a proclamat un parteneriat „fara limite” cu Rusia cu cateva zile inainte ca Moscova sa-si lanseze invazia, nu a participat la summit. China se prezinta ca neutra si neaga ca ar fi furnizat Moscovei arme sau munitii.

Putin: „retragerea trupelor ruse din Ucraina nu se va intampla niciodata”

Declaratia responsabilului de la Kiev vine la o zi dupa ce presedintele rus a afirmat intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul miniturneului sau asiatic, in Coreea de Nord si Vietnam, ca „retragerea trupelor ruse din Ucraina nu se va intampla niciodata”, asa cum cere Kievul, potrivit media ruse.

Retragerea trupelor ruse din teritoriile ocupate, asa cum cere Ucraina, „se pare ca nu se va intampla niciodata”, iar dorinta politicienilor occidentali de a provoca Rusiei o „infrangere strategica pe campul de lupta” nu va face decat sa forteze Kremlinul sa „mearga pana la capat”, a declarat Putin joi seara.

„Politicienii din tarile occidentale spun ca vor sa obtina infrangerea noastra strategica, dar pentru Rusia aceasta ar insemna sfarsitul statalitatii sale, atunci apare intrebarea – de ce ar trebui sa ne fie frica, nu este mai bine sa mergem pana la capat?”, a declarat Putin, citat de Meduza.io, cu sediul in Letonia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: