Kievul dezvaluie ca Viktor Orban stia de la Putin ca Rusia va invada Ucraina: „A fost avertizat in prealabil”. Budapesta, acuzata ca vrea sa preia teritorii de la Ucraina

externe

Secretarul Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare din Ucraina, Oleksiy Danilov, a declarat ca presedintele rus Putin a avertizat Ungaria cu privire la planurile sale de a lansa o invazie pe scara larga in Ucraina.

„… Ungaria… isi declara in mod deschis cooperarea cu Rusia. Mai mult, Putin i-a avertizat in prealabil ca tara noastra va fi invadata… Dintr-un motiv oarecare, ei au crezut ca pot lua o parte din teritoriul ‘lor’. Acest lucru nu se va intampla niciodata. Sa vedem care vor fi consecintele pentru aceasta tara dupa ce razboiul se va incheia”, a declarat Danilov la televizunea nationala din Ucraina, citat de Ukrinform.

Ukrinform aminteste ca dupa inceperea invaziei rusesti la scara larga in Ucraina, premierul ungar Viktor Orban a refuzat public sa furnizeze arme Kievului, a interzis tranzitul de arme cu destinatia Ucraina pe teritoriul tarii sale si s-a pronuntat impotriva embargoului asupra petrolului si gazelor rusesti.

In replica, purtatorul de cuvant al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, a declarat ca pacea si securitatea in Ungaria nu pot fi garantate fara pace si securitate in Ucraina: „Daca Rusia isi atinge obiectivul criminal in Ucraina, vecinii sai vor deveni urmatoarea tinta a Kremlinului”.

Dupa invazia rusa in Ucraina (24 februarie 2022), premierul ungar Viktor Orban a facut campanie in principal pentru a impiedica participarea fortelor tarii sale la conflict. In acelasi timp, el a sustinut majoritatea sanctiunilor UE impotriva Rusiei de la inceputul ultimei invazii din Ucraina.

Intr-un interviu acordat jurnalistilor ucraineni la 5 aprilie, presedintele ucrainean Volodimor Zelenski a spus ca premierul ungar Viktor Orban se teme de influenta Federatiei Ruse asupra tarii sale.

Comentarii: