Kievul il cheama pe Macron in vizita: „Cel mai bine ar fi sa vina cu arme pentru Ucraina”

externe

Emmanuel Macron, vizita, Ucraina, livrari de arme

Seful diplomatiei ucrainene, Dmitro Kuleba, si-a exprimat dorinta marti ca presedintele francez Emmanuel Macron, care nu a mai fost in Ucraina de la inceputul invaziei ruse, sa faca o vizita la Kiev inainte de incheierea presedintiei franceze a Consiliului UE, pe 30 iunie.

„Este binevenit, indiferent cand. Ar fi bine ca domnul Macron sa vina in timpul presedintiei franceze a UE, iar cel mai bine ar fi sa vina cu alte livrari de arme pentru Ucraina; iata cel mai valoros ajutor pe care il putem primi din partea Frantei”, a spus Dmitri Kuleba intr-un interviu acordat canalului francez LCI, potrivit Agerpres.

Presedintele Emmanuel Macron a vizitat Moscova si apoi Kievul pe 7 si 8 februarie, inaintea invaziei ruse din 24 februarie. De asemenea, este unul din putinii sefi de stat europeni care continua sa discute in mod regulat cu presedintele rus Vladimir Putin.

Mai multi oficiali europeni, printre care premierul britanic Boris Johnson si cel canadian, Justin Trudeau, au vizitat Kievul de la inceputul conflictului.

Presedintele Macron a declarat marti seara, asa cum a facut-o si cu alte ocazii, ca „la timpul potrivit, in conditiile potrivite, voi face aceasta calatorie” la Kiev.

Ministrul francez de externe Catherine Colonna a efectuat luni o deplasare la Kiev, o premiera pentru un reprezentant francez de la inceputul invaziei ruse, iar o vizita a presedintelui francez s-a aflat pe „ordinea de zi”, potrivit ministrului Kuleba.

Intrebat despre situatia din Severodonetk din estul Ucrainei, ministrul ucrainean de externe a precizat ca au loc lupte de strada si a cerut „tunuri de calibru 150, sisteme de rachete cu lansare multipla si blindate pentru a asigura mobilitatea armatei noastre”.

Pe langa livrarile de arme, Ucraina cere confiscarea bunurilor rusesti.”Tarile trebuie sa adopte legi care sa permita confiscarea bunurilor rusesti si transferarea lor in Ucraina pentru reconstructie. Potrivit estimarilor noastre, activele rusesti care ar putea fi transferate in Ucraina sunt in Franta, cele mai importante eforturi sunt in Franta, asadar colaboram cu Franta pentru a ne asigura ca sunt luate aceste masuri”, a spus el.

Daca presedintele Macron estimase pe 9 mai ca pacea nu se va construi pe „umilirea Rusiei”, Dmitri Kuleba considera ca „nu trebuie luat in considerare acest aspect”.”Nu trebuie sa ii permitem lui Putin o cale de iesire care sa ii salveze imaginea pentru ca astfel isi va continua agresiunea”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: