externe

Kievul vrea ca rachetele Patriot aflate in Polonia sa protejeze si cerul din vestul Ucrainei. Ministrul Kuleba dezvaluie ce le spune aliatilor occidentali in spatele usilor inchise

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba anunta ca sistemele de rachete Patriot din Polonia ar putea fi folosite pentru a proteja chiar si cerul din vestul Ucrainei. El a facut din nou apel la aliati pentru „pasi extraordinari si indrazneti” in furnizarea de aparare aeriana pentru a ajuta la apararea impotriva valurilor de atacuri aeriene rusesti care au vizat sistemul energetic ucrainean in ultimele saptamani.

Kuleba a declarat ca amplasarea lansatoarelor Patriot depinde de deciziile luate de Statele Unite, dar autoritatile de la Kiev „stiu exact unde se afla [aceste sisteme de rachete]”.

„In realitate, [ar permite] protejarea tarilor NATO de rachetele si dronele rusesti [care pot] intra si in spatiul aerian al teritoriilor lor”, a declarat luni ministrul la televiziunea ucraineana, citat de agentiile PAP si Reuters.

Kuleba a adaugat ca, desi un astfel de scenariu este realist, sunt luate in considerare diverse solutii.

„Cand stam in spatele usilor inchise, le spun direct tuturor partenerilor nostri: dragi prieteni, faceti cum credeti de cuviinta – daca vreti sa le inchiriati [Patriots], inchiriati-le, iar daca vreti sa va protejeze granita, sa fie asa, dar lasati-ne pe noi sa avem [acele lansatoare]”, a spus ministrul.

Autoritatile ucrainene afirma ca scopul ultimelor atacuri cu rachete si drone rusesti nu este doar de a limita cat mai mult posibil potentialul energetic al Ucrainei, ci si de a epuiza apararea aeriana a tarii.

Oficialii guvernamentali ucraineni cauta de mult timp sa obtina livrari suplimentare de lansatoare de rachete din tarile occidentale, in special sisteme Patriot.

„Avem nevoie urgenta de sisteme suplimentare Patriot si de alte sisteme moderne de aparare aeriana, arme si munitii”, spunea recent Kuleba la o conferinta de securitate la Marea Neagra.

Atacurile rusesti cu rachete si drone au lovit infrastructura energetica ucraineana de la jumatatea lunii martie, ceea ce a determinat Kievul sa lanseze apeluri tot mai disperate pentru ajutor in materie de aparare aeriana. Aliatii occidentali au fost reticenti in a trimite aparare aeriana suplimentara Kievului, in timp ce Ucraina are nevoie de 26 de sisteme Patriot pentru a acoperi in intregime teritoriul tarii. Germania s-a angajat sa livreze inca un sistem in urma apelurilor venite din partea Kievului.

Luni, Kuleba s-a intalnit cu omologul sau norvegian Espen Barth Eide, care se afla in vizita in capitala Ucrainei pentru a coordona eforturile de a asigura furnizarea prompta de Patriot.

Ministrul ucrainean a salutat eficienta sprijinului aliat acordat Israelului in respingerea atacului aerian al Iranului din weekend si a indemnat tarile sa urmeze acest exemplu atunci cand este vorba despre Ucraina.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

2 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

5 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

6 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

6 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

6 ore ago