Kim cel fara teama: „Rusii si separatistii pro-rusi au inceput sa se impuste intre ei, sunt arestari in masa”

externe

Guvernatorul ucrainean al regiunii Mikolaev, Vitali Kim, spune ca fortele invadatoare ale Federatiei Ruse au probleme interne si ca exista schimburi de focuri intre soldatii veniti din Rusia si cei din regiunile separatiste pro-ruse al Ucrainei, autoproclamatele republici Donetk si Luhansk.

„Ieri, in Nova Kahovka a fost un mare schimb de focuri intre armata rusa sau cei din Garda Nationala rusa si cei din teritoriile temporar ocupate. Nici nu mai stim cu cine sa tinem. Oricum, au inceput arestari in masa in aceste teritorii, epurari in masa ale fortelor armate”, a spus Kim intr-un mesaj postat pe retelele de socializare.


Guvernatorul ucrainean, al doilea cel mai popular politician al tarii dupa presedintele Volodimir Zelenski, pare sa confirme o serie de alte stiri care vorbesc despre tensiunile dintre rusi si aliatii lor separatisti.

Eduard Basurin, un inalt oficial al republicii separatiste Donetk, ar fi fost arestat de serviciile secrete rusesti. Este posibil ca arestarea sa sa aiba legatura cu declaratia pe care a dat-o in care a afirmat ca este posibil un atac cu arme chimice asupra fortelor ucrainene, ceea ce ar insemna o escaladare grava a razboiului si la mai multe masuri venite din parte Occidentului.

Kim mai spune si ca rusii au dificultati in a aduce oameni in Ucraina si multi soldati profesionisti refuza sa vina aici. El e de parere ca situatia curge in favoarea Ucrainei, pentru ca pe masura ce trece timpul aceasta primeste tot mai mult armament din alte tari si devine mai pregatita.

Vitali Kim a vorbit si despre bombardamentele rusesti asupra orasului Mikolaev. El admite ca acestea au intrerupt aprovizionarea cu apa si, partial, cu energie, dar spune ca solutii exista si ca aceste lipsuri vor fi remediate, in conditiile in care fortele rusesti au fost respinse la zeci de kilometri de localitate.

Orasul este unul cu o importanta strategica deosebita. Daca ar fi ocupat de rusi, acestia ar taia legaturile dintre orasul Odesa de la Marea Neagra si restul teritoriului ucrainean.

Situatia pare una buna pentru ucraineni, care si-au consolidat pozitiile si au recuperat teritoriu in ultimele saptamani in regiune.

Centrul de greutate al conflictului s-a mutat acum in zona Herson si in Donbas, acolo unde rusii pregatesc o ofensiva de proportii.

Ei continua sa aduca trupe pe care le-au retras din nordul Ucrainei, dar mai dureaza pana cand acestea vor fi in totalitate pregatite de lupta in Donbas.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: