externe

Kim Jong Un a venit cu fiica sa la asteptata parada militara de noapte

Coreea de Nord a organizat miercuri la Phenian parada militara de noapte mult asteptata, pentru a marca cea de-a 75-a aniversare de la infiintarea armatei sale. Liderul Kim Jong Un a participat impreuna cu fiica sa, alimentand speculatiile ca a doua nascuta este pregatita sa devina noul lider al tarii izolate, transmite AP.

Parada de miercuri seara din capitala Phenian a prezentat cele mai noi arme din arsenalul nuclear in crestere al lui Kim, inclusiv ceea ce expertii au spus ca ar fi o posibila noua racheta balistica intercontinentala cu combustibil solid pe care ar putea fi testata in lunile urmatoare.

Racheta a fost una dintre cele aproximativ o duzina de ICBM-uri care au defilat, un numar fara precedent care a subliniat modul in care liderul nord-coreean continua sa-si extinda capacitatile militare, in ciuda resurselor limitate, in fata tensiunilor aprofundate cu vecinii sai si cu Statele Unite.

Parada a fost cea de-a cincea aparitie publica cunoscuta a fiicei lui Kim, Kim Ju Ae, cel de-al doilea copil al sau, despre care se crede ca are in jur de 10 ani. Marti, Kim Jong Un si-a adus fiica sa viziteze trupele, in timp ce a laudat „puterea irezistibila” a armatei sale cu arme nucleare.

Presa de stat a anuntat un rol important pentru Kim Ju Ae. Ea a fost numita „respectata” si „iubita”, iar o fotografie publicata marti a aratat-o stand pe scaunul de onoare la un banchet, flancata de generali si parintii ei.

Fotografiile nord-coreene publicate miercuri il infatiseaza pe Kim, purtand o haina neagra si palarie, participand la parada impreuna cu sotia si fiica sa. Kim a zambit si salutat de la balcon, in timp ce trupele se aliniau in piata Kim Il Sung, puternic iluminata, care poarta numele bunicului sau, fondatorul natiunii.

Parada a marcat cea de-a 75-a aniversare a infiintarii armatei Coreei de Nord si a venit dupa saptamani de pregatiri care au implicat un numar mare de militari si civili mobilizati pentru a glorifica domnia lui Kim si efortul sau necrutator de a consolida statutul de putere nucleara al Coreei de Nord.

Fotografiile publicate de presa de stat au aratat camioane si lansatoare care transportau aproximativ 10 ICBM-uri Hwasong-17, rachete care au demonstrat, in cadrul unui test de anul trecut, ca au o raza de actiune care le-ar permite sa ajunga pe continentul american. Aceste rachete au fost urmate de o alta racheta mare, incapsulata intr-un recipient si transportata pe un vehicul cu 9 axe.

Nu se stie daca racheta a fost o macheta sau o racheta reala, dar Kim Dong-yub, profesor la Universitatea de Studii Nord-coreeane din Seul, a spus ca racheta este probabil o versiune a unui ICBM cu combustibil solid pe care nordul incearca sa o dezvolte de multi ani. El a adaugat ca numarul fara precedent de Hwasong-17 scoase la defilare sugereaza progrese in eforturile de producere in masa a acestor arme.

Presa de stat nu a mentionat daca liderul nord-coreean a tinut un discurs in timpul evenimentului.

Parada a avut loc dupa ce Kim s-a intalnit luni cu ofiterii superiori si a ordonat extinderea exercitiilor de lupta, in timp ce el continua sa escaladeze o cursa a inarmarii deja provocatoare in fata vecinilor sai si Washingtonului.

„De data aceasta, Kim Jong Un a lasat forta rachetelor tactice si cu raza lunga in expansiune ale Coreei de Nord sa vorbeasca de la sine”, a spus Leif-Eric Easley, profesor de studii internationale la Universitatea Ewha Womans din Seul.

„Mesajul pe care Phenianul vrea sa-l trimita la nivel international, pentru a-si demonstra capacitatile de descurajare si constrangere, va veni probabil sub forma unor teste cu rachete cu combustibil solid si a detonarii unui dispozitiv nuclear miniaturizat”, a spus el, referindu-se la evaluarile din SUA si Coreea de Sud conform carora Nordul s-ar putea pregati sa efectueze primul sau test nuclear din septembrie 2017.

Agentia de presa oficiala din Coreea de Nord a confirmat ca parada a prezentat o varietate de arme cu capacitate nucleara, inclusiv arme nucleare tactice care vizeaza Coreea de Sud. Agentia a descris ICBM-urile ca fiind arme cruciale care sprijina „confruntarea totala de la putere la putere” a Nordului impotriva dusmanilor sai.

Lee Sung-jun, purtatorul de cuvant al sefilor de stat major din Coreea de Sud, a declarat in timpul unui briefing ca armatele sud-coreene si americane analizeaza indeaproape fotografiile si rapoartele nord-coreene pentru a evalua armamentul.

Coreea de Nord se apropie de un an record in testarea armelor, iar zecile de rachete pe care le-a tras in 2022 au inclus sisteme potential capabile de nucleare concepute pentru a lovi tinte in Coreea de Sud si pe continentul SUA.

Activitatea de testare intensificata a fost punctata de declaratii inflacarate si de o noua lege care ameninta cu atacuri nucleare preventive impotriva vecinilor sai si a Statelor Unite intr-o gama larga de scenarii.

In timpul unei conferinte politice in decembrie, Kim a cerut o „crestere exponentiala” a numarului focoaselor nucleare ale tarii, productia in masa de arme nucleare tactice care vizeaza Coreea de Sud „inamica” si dezvoltarea de rachete balistice intercontinentale mai puternice care ar putea ajunge in Statele Unite.

Televiziunea de stat nord-coreeana ar putea transmite parada joi, iar analistii vor putea gasi indicii despre progresul tarii in domeniul armelor nucleare si al tehnologiilor de rachete.

Analistii spun ca prin decizia de a-si aduce fiica la evenimente publice legate de armata Kim doreste sa transmita ca nu are intentia de a-si preda in mod voluntar armele nucleare, pe care se pare ca le vede drept cea mai puternica garantie a supravietuirii sale si a consolidarii dinastiei.

Un oficial din cadrul Ministerului Unificarii din Coreea de Sud, care a vorbit sub conditia anonimatului, a spus ca este prea devreme pentru a determina daca Kim Ju Ae este pregatita pentru a deveni al patrulea conducator ereditar al Coreei de Nord, dar a adaugat ca „toate posibilitatile sunt deschise”. Oficialul a spus ca aparitia ei repetata la evenimente majore si expunerea ei proeminenta in mass-media de stat au ca scop sa indemne la „loialitatea suprema” fata de familia Kim.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Blue Origin, a lui Jaff Bezos, a lansat sase turisti in spatiu. 10 minute de zbor, dupa doi ani de pauza

Sase turisti "spatiali" au ajuns, pentru scurt timp, in spatiu la bordul rachetei New Shepard,…

28 de minute ago

Primar PSD din Gorj, dupa ce a lovit o femeie cu masina si a fugit: „Eu sunt bine”. Primarul este fan al Moscovei

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Paiusi, este cercetat de politisti dupa ce, duminica, a acrosat…

44 de minute ago

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Acesta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

3 ore ago

Omul de incredere al lui Alexei Navalnii spune ca „nu va renunta niciodata” la lupta impotriva lui Putin

Leonid Volkov, cel care a fost atacat cu brutalitate in luna martie, spune ca impartaseste…

3 ore ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

4 ore ago