externe

Kim Jong Un ar fi in drum spre Rusia, potrivit presei sud-coreene

Liderul nord-coreean Kim Jong Un pare sa se afle intr-un tren care se indreapta spre Rusia, au relatat luni mai multe institutii media sud-coreene citand oficiali guvernamentali, relateaza CNN.

Nici Rusia si nici Coreea de Nord nu au confirmat oficial intalnirea.

Cele mai recente relatari media vin dupa ce oficialii americani au avertizat saptamana trecuta ca Kim si presedintele rus Vladimir Putin sunt asteptati sa se intalneasca pentru negocieri privind vanzarea de arme Rusiei – desi nu a fost indicata nicio data sau locatie specifica pentru aceasta potentiala intalnire.

Daca vizita va avea loc, aceasta ar marca prima calatorie in strainatate a lui Kim de la pandemia Covid-19. Cu granitele sigilate din aceasta cauza pentru cea mai mare parte a ultimilor trei ani, Coreea de Nord a inceput abia recent sa relaxeze restrictiile de calatorie.

De asemenea, ar fi doar a zecea calatorie a lui Kim de la preluarea puterii in 2011. Toate acestea au avut loc in 2018 si 2019, in timp ce liderul nord-coreean s-a angajat in negocieri cu privire la programele sale de arme nucleare si de rachete in cadrul a trei intalniri cu presedintele american de atunci, Donald Trump – una in Singapore, una la Hanoi si una in zona demilitarizata (DMZ) care separa Coreea de Nord si Coreea de Sud.

De asemenea, Kim a facut patru calatorii in China in acei doi ani pentru a se intalni cu liderul chinez Xi Jinping si s-a intalnit o data cu Vladimir Putin la Vladivostok in aprilie 2019. Ultima deplasare a fost in DMZ in 2018 pentru a se intalni cu presedintele sud-coreean de atunci, Moon Jae-in.

Vladivostok se afla la 130 km (80 de mile) de granita cu Coreea de Nord.

Se spune ca liderul nord-coreean prefera sa calatoreasca intr-un tren blindat de lux – asa cum a facut-o si tatal sau inaintea lui -, dar calatoriile pe calea ferata reprezinta mai putin de jumatate din calatoriile sale in strainatate. Trei dintre aceste noua calatorii au fost facute cu avionul si doua, ambele in DMZ, cu masina.

Ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a vizitat Phenianul in iulie, in incercarea de a-l convinge sa vanda munitie de artilerie.

Martea trecuta, consilierul pe probleme de securitate nationala de la Casa Alba, Jake Sullivan, a avertizat Coreea de Nord ca va „plati un pret” daca va incheia un acord de armament cu Rusia, desi nu a detaliat aceste potentiale repercusiuni.

Coreea de Nord se afla deja sub incidenta sanctiunilor ONU si SUA impuse din cauza programului de arme de distrugere in masa.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

AUR si PSD, amplificatori ai unor teorii conspirationiste lansate de Moscova. Analiza Deutsche Welle privind „mancarea cu insecte”

Conspirationistii incearca sa influenteze campaniile electorale europene prin dezinformare si minciuni. O mare parte din…

3 ore ago

Atacul israelian de la Nuseirat, pentru eliberarea a patru ostatici, s-a soldat cu peste 200 de morti. „A fost un masacru adevarat”

In timp ce armata israeliena (IDF) a salvat, sambata, patru ostatici detinuti de Hamas din…

3 ore ago

Ucrainenii au lovit o baza aeriana ruseasca din Osetia de Nord. Crimeea a fost si ea atacata cu drone

Un atac cu drone, inregistrat astazi, sambata, 8 iunie, asupra aerodromului din regiunea rusa Osetia…

4 ore ago

„Evitati deplasarile!”. Cod portocaliu de grindina si vijelii in Bucuresti

Meteorologii au emis sambata o avertizare cu cod portocaliu de grindina, vant si descarcari electrice…

5 ore ago