Klaus Iohannis: 1.785 de refugiati vor veni in Romania. Mai mult, NU!

news

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat luni ca a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii pentru data de 17 septembrie, urmand sa prezinte punctul sau de vedere cu privire la pastrarea unor cote voluntare de imigranti. El a spus ca tara noastra nu are resurse sa primeasca mai mult de 1.785 de refugiati.

Intr-o conferinta de presa care a avut loc la Palatul Cotroceni seful statului a tinut sa faca o serie de precizari legate de criza refugiatilor. „Cred ca este bine sa relatez un pic evolutia discutiilor despre fenomenul migratiei care au avut loc in Consiliul European. Avand in vedere ca un numar din ce in ce mai mare de refugiati a venit spre Europa, au avut loc mai multe discutii succesive in Consiliu. Prima, in luna marite, care a fost un fel de discutie de explorare, Comisia Europeana incercand sa vada care este punctul de vedere al fiecarui stat membru. Atunci am prezentat prima data opinia Romaniei pe care mi-am insusit-o si anume ca este nevoie de responsabilitate si fiecare stat sa stabileasca cati refugiati poate sa primeasca. Am optat pentru cote voluntare. Romania este pentru cote voluntare. Suntem perfect de acord ca trebuie sa fim solidari cu tarile in care a venit un numar mare de refugiati, suntem de acord ca trebuie sa participam la misiuni de combatere a migratiei voluntare.

In iunie, Comisia a prezentat un concept care, printre altele a continut cotele obligatorii. Eu nu am fost de acord cu acelea. De data aceasta si alte state membre au fost impotriva cotelor obligatorii. Insa, acceptand ideea cotelor voluntare, discutia ramasese ca fiecare stat analizeaza si Comisia centralizeaza si face noi propuneri. Romania a comunicat la inceputul lunii iulie ca poate sa primeasca 1.785 de refugiati. 1.700 de refugiati care se afla deja in perimetrul UE si 80 care vor fi relocati din tabere tranzitorii din afara UE”, a declarat presedintele Iohannis.

Cat priveste numarul refugiatilor pe care tara noastra ii poate primi, presedintele Iohannis a lansat si o cifra exacta: 1.785 de persoane. „Am vazut cu totii ca presiunea publica a devenit foarte mare. Zeci de mii de refugiati au intrat in UE, au aparut probleme de logistica, au fost incalcate normele de la Dublin si acesti refugiati au bulversat intreaga arhitectura europeana. Am vazut situatii are sunt greu de imaginat. Dar, pe acest fond au aparit speculatiile. In Romania nu exista niciun fel de presiune a unui val migrationist. Nu avem un aflux semnificativ de refugiati. Nu se constata o crestere in Romania a numarului de refugiati. In concluzie, fenomenul este important pentru noi pentru ca suntem in Uniunea Europeana, insa in Romania nu apare o presiune din aceasta zona. Putem sa tratam chestiunea cu calm, cu raspundere, cu solidaritate.

Nu este cazul sa reactionam isteric, cum sigur este cazul sa nu fim solidari cu celelalte tari din UE. Insa in continuare trebuie pastrate cotele voluntare. Nu cred ca introducerea cotelor obligatorii este o solutie. Acest punct de vedere il voi prezenta si in sedinta CSAT din 17 septembrie. Evident ca voi tine cont si de datele pe care le va aduce guvernul in sedinta CSAT. Toata lumea se intreaba cati refugiati primim. O gazeta din Marea Britanie spune 6.000, o gazeta din Spania spune 4.600, o agentie de stiri europeana spune 6.000. Nu exista inca niciun proiect care ne-a fost prezentat din partea Uniunii Europene. Toate aceste date sunt speculatii jurnalistice. Deci, 1785. Atatia refugiati vor veni maxim in Romania, fiindca atatea locuri sunt disponibile. Mai mult, nu!

Aceste locuri sunt disponibile in sase centre de primire. Insa problema este mult mai complicata decat simpla primire. Atunci cand se constata ca persoanele care au venit au dreptul de sedere aici urma doua faza si pt asta suntem putin pregatiti si anume integrarea n societate. Aici este complicatia mult mai mare. N-ar fi foarte complicat sa transformam o veche cazarma in centru de primire, dar Romania nu are capacitatea sa ii integreze pe acesti refugiati in societate.

La noi, numarul de refugiati nu poate sa creasca decat daca noi vrem sa primim mai mult. Romania nu este membra Schengen si nimeni nu poate sa intre in tara doar daca asa doreste. Chestiunea se pune de principiu, pentru ca la noi nu se va intampla ce s-a intamplat la alti vecini, adica sa ne trezim cu refugiati in tara”, a mai declarat presedintele Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: