Klaus Iohannis a povestit, profund marcat, despre experientele din comunism. Intalnire cu liceeni – Video

politica

Presedintele Klaus Iohannis relateaza, luni seara, cu ocazia lansarii unui proiect de rememorare a comunismului amintiri personale din perioada dictaturii.

Proiectul se numeste „Apartamenul 80east” si a fost realizat de Funky Citizens cu sprijinul Departamentului de stat al SUA si al Ambasadei SUA. Presedintele Klaus Iohannis a fost invitat sa le vorbeasac liceenilor despre comunism.

„Noi ne-am dorit sa schimbam lucrurile. Pe parcurs ne-am dat seama ca este foarte greu. Privatiunile au fost multiple, nu doar materiale. Am avut putina informatie, de la Europa Libera, dar nu se compara cu imensul flux de informatie din zilele noastre”, a relatat presedintele.

„Sa nu credeti sa atmosfera comunista poate fi recreata prin obiecte. Aceasta ar fi o mare eroare. (…) din pacate, nu asta a fost comunismul. Comunismul in realitate a fost un regim oribil, crunt, draconic si aceste lucruri nu se pot re-crea printr-un spatiu, se pot re-crea numai prin amintiri si o mica pare din ce am trait noi atunci se poate transmite prin povestire. Nu se poate re-crea ceea ce am simtit, cum ne-am simtit oprimati, umiliti, jigniti, ingraditi. Aceste lucruri nu se pot transmite ca si sentiment de viata . (…) Sa tineti minte, epoca a fost probabil cea mai neagra epoca a Romaniei si ororile comunismului nu trebuie uitate, trebuie povestite tocmai pentru a nu ajunge in situatia de repeta greseli pe care noi le-am facut. Comunismul a fost o greseala enorma”, a mai spus Iohannis.

„Daca ar fi sa reducem Revolutia la un cuvant este strigatul libertate. Noi nu am iesit la revolutie ca sa cerem bani sau paine sau blugi, sau masini, sau televizoare, noi am iesit sa cerem libertatea si am cerut sa scapam de comunism si am devenit liberi necunoscand din propria perspectiva atunci libertatea, fiecare si-a definit-o cum a crezut. (…) Nu toti au inteles foarte bine sensul cuvantului libertate. Unii au inteles ca pot sa fac orice. In ziua de astazi, daca intrebati pe romani, in general, ce-si doresc, aproape niciunul nu spune libertate, fiindca o avem si, de obicei, ceea ce ai ti se pare de la sine inteles si ai impresia ca este un dat pe care-l meriti, nu trebuie sa lupti pentru el. Nu e asa. Pentru democratie, libertate si drepturile noastre trebuie sa luptam zilnic, altfel, din negura vremurilor nu foarte indepartate se ridica fantome si cateodata am impresia ca in zilele noastre unele fantome incearca sa iasa din colturi”, a adaugat Klaus Iohannis.

„Anul acesta se implinesc 30 de ani de la revolutia din 1989 si 70 de ani de NATO. Incepem anul in forta si lansam, finalmente, Apartamenul 80east. De la ora 18.00 vom transmite LIVE momentul ceremonios care va fi marcat de o discutie intre liceeni si un musafir de seama: Presedintele Romaniei. Ei vor discuta liber despre viata de zi cu zi din anii 80 si de ce e important sa fim cetateni cu norma-ntreaga. Va invitam – macar virtual – la inaugurarea a ceea ce speram sa fie un laborator de #educatiecivica nemaivazut dar si un mod de a ne intelege si asuma trecutul pentru a avea o democratie cat mai zvelta”, a anuntat Funky Citizens.

Mai mult despre:


Comentarii: