news

Klaus Iohannis: „Avem o tara foarte frumoasa, dar in nenumarate locuri plina de deseuri”

Presedintele Klaus Iohannis afirma, in mesajul de Ziua Mediului, ca avem o tara foarte frumoasa, dar in nenumarate locuri plina de deseuri. Ecosistemele din Romania sunt sub presiune mare din cauza deseurilor pe care le gasim mult prea des in natura, avertizeaza presedintele, adaugand ca impreuna putem fi generatia care protejeaza si reface ecosistemele.

”Avem o tara foarte frumoasa, dar in nenumarate locuri plina de deseuri. Ecosistemele din Romania sunt sub presiune mare din cauza deseurilor pe care le gasim mult prea des in natura. Sunt ambalaje lasate in parcuri, pet-uri aruncate in santuri in drum spre statiunile montane, materiale de constructie lasate pe campuri, piese de mobilier abandonate la margine de drumuri. Autoritatile trebuie sa puna la dispozitie sisteme si insule de colectare selectiva a deseurilor usor accesibile cetatenilor, iar cetatenii sa constientizeze cat de important este sa faca efortul de a preda deseurile in locurile amenajate.

De asemenea, autoritatile trebuie sa rezolve rapid situatia gropilor neconforme si ilegale de gunoi si sa creeze un cadru legislativ si infrastructural pentru a capta deseurile in economia circulara. Nu putem da timpul inapoi pentru a stopa degradarea ecosistemelor, dar ne putem schimba chiar de astazi comportamentul pentru a restaura ecosistemele. Sa acceptam rolul fundamental pe care il joaca ecosistemele in viata noastra si sa ne raportam cu mai multa grija la mediul inconjurator! Sa protejam natura, sa aruncam deseurile doar in spatiile destinate colectarii, sa optam, ori de cate ori avem oportunitatea, pentru mobilitatea nepoluanta, sa facem orasele in care locuim mai verzi! Impreuna putem fi generatia care protejeaza si reface ecosistemele”, afirma presedintele in mesajul de Ziua Mondiala a mediului.

Presedintele aminteste ca Ziua Mondiala a Mediului Inconjurator este dedicata anul acesta restaurarii ecosistemelor. Cu aceasta ocazie, Natiunile Unite vor lansa Deceniul 2021-2030 pentru refacerea ecosistemelor, urmand sa fie propusa o Alianta Globala pentru Refacerea Ecosistemelor. Este o tema importanta pentru Romania si am incredere ca tara noastra se va alatura in urmatorul deceniu efortului de restaurare a ecosistemelor.

”Ecosistemele furnizeaza servicii esentiale pentru viata oamenilor si au un rol critic in combaterea schimbarilor climatice si protejarea biodiversitatii. Timp de prea multa vreme insa le-am exploatat si am contribuit la distrugerea lor. La nivel global, dispar, intr-un ritm alarmant, paduri, recife de corali, specii de plante, insecte si animale. Unele dintre aceste pierderi sunt ireversibile. Daca nu oprim acum aceste fenomene, vom lasa o planeta mult mai saraca pentru generatiile viitoare. Sunt necesare, asadar, masuri imediate, la nivel national si international. Mediul inconjurator trebuie tratat cu respect, admiratie si apreciere pentru ce ne ofera. Daca generatiile trecute au considerat ca sunt indreptatite sa exploateze discretionar natura, noi putem fi generatia care ajuta natura sa se insanatoseasca”, considera presedintele.

El afirma ca responsabilitatea este a noastra, a tuturor.

”La nivel individual, trebuie sa schimbam modul in care consumam si sa ne comportam zi de zi reducand impactul pe care actiunile noastre il au asupra mediului inconjurator. Companiile trebuie sa adopte modele de business ‘verzi’, iar fermierii si producatorii mijloace de productie mai sustenabile. Guvernul, la randul sau, are obligatia de a investi in protejarea si refacerea ecosistemelor, iar scoala de a pregati viitori adulti activi, responsabili cu mediul inconjurator si implicati in actiuni pentru binele Planetei”, subliniaza Klaus Iohannis.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

3 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

7 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

7 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

7 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

7 ore ago