Klaus Iohannis, dus rece pentru membrii noului Guvern. Avertisment serios: „De asta ati fost votati si asta trebuie sa livreze guvernul”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut un discurs la Palatul Cotroceni, dupa ce membrii guvernului au depus juramantul.

„Va felicit pentru votul de incredere pe care l-ati primit in Parlamentul Romaniei. Din acest moment dvs. sunteti guvernul Romaniei. Aveti o misiune grea, aveti de indeplinit promisiuni complicate.

Trebuie sa livrati ce ati promis in campania electorala. Campania electorala nu este doar un circ mediatic, cu toate ca si asta este. Atunci s-au facut promisiuni, de asta ati fost votati si asta trebuie sa livreze guvernul.

Sper ca intr-o zi sa-mi explicati cum veti face sa va incadrati intr-un deficit bugetar de 3%, sa cresteti salariile, pensiile si multe alte lucruri. Eu imi doresc sa faceti aceste chestiuni.

Eu astept si multi asteapta sa faceti tot ce se poate si se poate sa sprijiniti o justitie independenta in Romania”, a declarat Klaus Iohannis.

„E extrem de important ca dupa ce cresteti toate salariile scadeti toate taxele si impozitele, sa ne gasim totusi intr-o zona a sustenabilitatii, sa avem o datorie publica rezonabila, un deficit daca se poate sub 3%, si foarte foarte important, cu toate aceste masuri pe care le aveti indeplini sa aveti va rog grija ca economia Romaniei sa creasca”, a mai subliniat presedintele.

Iata discursul integral al presedintelui sustinut in cadrul ceremoniei de depunere a juramantului de investitura in functie a membrilor Guvernului Grindeanu.

‘Domnule Prim-ministru Grindeanu,

Onorati membri ai Guvernului

Dati-mi voie, in primul rand, sa va felicit pentru votul de incredere pe care l-ati primit in Parlamentul Romaniei si, evident, pentru depunerea juramantului. Din acest moment dumneavoastra sunteti Guvernul Romaniei.

Aveti o misiune grea, aveti de indeplinit promisiuni complicate. Trebuie sa livrati ceea ce a fost promis in campania electorala. Asa imi imaginez ca, dupa alegeri, trebuie sa porneasca un guvern. Campania electorala nu este doar un circ mediatic, cu toate ca si asta este, ci in campania electorala s-au facut promisiuni.

De asta ati fost votati, si ma adresez aici celor care sunt parlamentari si sefi in Parlament, si asta trebuie sa livreze Guvernul. Sper ca, intr-o zi, sa-mi explicati cum veti face, in asa fel incat sa va incadrati intr-un deficit bugetar de 3%, sa cresteti salariile, sa scadeti impozitul, TVA-ul si multe alte lucruri. Eu imi doresc sa faceti aceste chestiuni.

Domnule Prim-ministru,

Onorati membri ai Guvernului,

Eu va doresc sa aveti un mandat de succes! Romanii isi doresc sa aiba un guvern de succes. Cateva lucruri, insa, cred ca se asteapta de la dumneavoastra, cel putin eu astept aceste lucruri si cred ca sunt in asentimentul romanilor cu aceste asteptari.

In primul rand, astept sa pastrati clara, vizibila si declarata, orientarea euro-atlantica a Romaniei, asta insemnand sa faceti tot ce poate un Guvern, si poate, sa intariti pozitia Romaniei in cadrul NATO si in cadrul Uniunii Europene.

Eu astept, si multi asteapta, nu toti, dar foarte multi asteapta, sa faceti tot ce se poate, si se poate, sa sprijiniti o justitie independenta in Romania. Asta inseamna intarirea statului de drept. Ati jurat ca veti face tot ce puteti pentru o democratie matura in Romania. O democratie fara o justitie independenta si fara un stat de drept nu putem sa ne imaginam in Europa.

Domnule Prim-ministru,

Onorati membri ai Guvernului,

Asteptam, si asteptam cu totii de data asta, pot sa spun, sa gestionati in mod responsabil economia romaneasca, atat cat depinde de Guvern, dar, cu certitudine, asteptam cu totii sa gestionati in mod responsabil finantele publice. Este extrem de important ca, dupa ce cresteti toate salariile, scadeti toate taxele si impozitele, renuntati la impozite de multe feluri, sa ne gasim, totusi, intr-o zona a sustenabilitatii, sa avem o datorie rezonabila, o datorie publica, sa avem un deficit care, daca se poate, sa fie sub 3%, deficit al finantelor publice, si foarte, foarte important, cu toate aceste masuri pe care le veti indeplini, sa aveti, va rog, grija ca economia Romaneasca sa creasca.

Romania este momentan la capitolul crestere economica, hai sa zicem, campioana europeana. Este mare lucru. O crestere economica mult peste medie este ceea ce ne dorim cu totii pentru a ajunge, dupa o perioada rezonabila, la acelasi nivel cu celelalte tari mai dezvoltate din Uniunea Europeana.

Si, in fine, sunt convins ca juramantul pe care l-ati facut astazi v-a convins ca, pentru Romania, este foarte important sa va ingrijiti de securitatea nationala. Asta garanteaza pana la urma si unitatea, si independenta, si integritatea teritoriala, si suveranitatea. Fara securitate nationala, aceste lucruri s-ar putea sa nu fie de la sine intelese. O securitate nationala care in mod clar este in stransa legatura cu stabilitatea Romaniei. Si, daca vorbesc de stabilitate, este important sa stiti ca pentru noi nu conteaza doar stabilitatea interna, ci si stabilitatea regionala. Romania este o tara care poate si vrea sa fie, ceea ce eu am numit in repetate randuri, Romania puternica. Romania este si trebuie sa ramana un pol de stabilitate si securitate in regiune. Pentru asta, este insa nevoie sa va implicati cu totii, fiecare in domeniul lui.

Va doresc mult succes cu toate acestea! Ii salut si pe musafirii nostri de astazi, Presedintele Senatului, Presedintele Camerei Deputatilor, Presedintele Curtii Constitutionale.

Domnule presedinte Dragnea, aflaram de la televizor ca sunteti singurul care cunoaste programul de guvernare din scoarta in scoarta. Va rog eu frumos, invatati-i si pe ei!

Va doresc tuturor mult succes pentru Romania!’

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: