Klaus Iohannis, la bilantul DNA: Recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu optionala

news

Conducerea Directiei Nationale Anticoruptie si-a prezentat marti bilantul pe anul trecut. Presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta s-au numarat printre invitatii evenimentului.

Premierul Victor Ponta a facut declaratii la iesirea de la Cercul Militar, locul unde a avut loc bilantul DNA: „In legatura cu recuperarea prejudiciilor, trebuie sa imbunatatim legislatia si sa actionam pe baza sentintelor definitive”.

Declaratii Klaus Iohannis:

-Romania anului 2015 nu mai e Romania anului 2005, cand a fost constituit Parchetul National Anticoruptie, precursorul Directie Nationala Anticoruptie. 10 ani pot parea un termen foarte scurt, cu toate acestea, in acesti 10 ani am fost martorii unei importante schimbari: cresterea capacitatii statului de a lupta cu coruptia.

-inceputurile schimbarii profunde pleaca de la schimbarea atitudinii fata de coruptie de la orice nivel.

-DNA isi face eficient datoria in lupta anti-coruptie. Aceasta este o prioritate a mea, pentru ca de ea depinde existenta statului roman.

-DNA a functionat cu motoarele turate in 2014, conform datelor. Va felicit, mergeti mai departe.

-anchetele care vizeaza oameni din sfera publica, mai ales politicieni. Trebuie sa depasim definitiv situatiile in care Parlamentul se opune anchetarii membrilor sai. Sper ca partidele sa-si respecte angajamentele privind proceduri mai simple. Sa nu mai fie presiuni asupra Justitiei. Este de remarcat promptitudinea cu care CSM a reactionat in astfel de situatii si a contribuit la asezarea discursului public intr-un echilibru si responsabilitate.

-exista oameni in Romania onesti care doresc sa se puna in slujba statului. Romania se transforma treptat in model si inspiratie pentru alte tari in ce priveste lupta anticoruptie

-recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu optionala. Descurajeaza fenomenul. Situatia actuala de recuperare este de 10%, inacceptabila. Trag un semnal de alarma si solicit factorilor decizionali sa ia masuri. Sporirea resurselor pentru DNA. Cu totii am avea de castigat din aceasta investitie publica. Pe termen mediu si chiar lung, masura eficientei DNA ar trebui data nu numai de numarul de condamnari, ci si de reducerea efectiva a actelor de coruptie.

-DNA este o institutie cheie care contribuie la intarirea statului de drept.

Sursa: TVR

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: