Iohannis, primul mesaj legat de Georgescu: “Ne aflam in fata unei decizii existentiale si trebuie sa alegem intre democratia si valorile fundamentale si izolationismul, misticismul extremist si ura fata de pluralismul occidental”

politica

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a sustinut sambata seara la Palatul Cotroceni, ultimul discurs cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei in calitate de presedinte. In declaratia sa el a spus ca isi cere iertare celor pe care i-a dezamagit, sustinand ca a facut mai multe greseli in timpul mandatului sau si a atras atentia asupra importantei votului de zilele viitoare si a validarii procesului electoral.

„Ne adunam inimile, gandurile si nazuintele sub culorile tricolorului nostru. Va indemn sa privim inapoi cu recunostinta, dar si inainte la viitorul pe care sa-l contruim cu intelepciune. Deciziile noastre de astazi vor influenta viitorul.

Am reusit mereu sa depasim crizele, sa ne adaptam si sa ne ridicam mai puternici ca inainte. Marcam 35 de ani de la revolutia din 1989 cand dictatura comunista a luat sfarsit, iar Romania a inceput sa cunoasca libertatea dorita.

Dragi romani, sarbatoarea din acest an are o insemnatate aparte pentru ca este ultima data cand ma adresez dumneavoastra de Ziua Nationala ca presedinte.

Pot spune fara rezerve ca poporul roman este puternic si profund atasat valorilor democratice si sunt convins ca va continua sa apere aceste valori.

Am traversat crize care ne-au testat la maxim rezistenta si capacitatea de adaptare. Amenintarile din primil mandat la adresa democratiei de care unii abia vor sa-si mai aminteasca, criza Covid, problemele generate de razboiul de la granita noastra. Prin deciziile luate, Romania a devenit mai puternica, mai stabila.

„Romania Educata” a setat reformele din invatamant, insa rezultatele se vad in timp. O alta directie majora a fost intarirea capacitatii statului roman de a-si apara cat mai bine cetatenii.

Alocarea a 2,5% din PIB s-a dovedit intrutotul justificata. Romania a inceput sa-si modernizeze armata si este mai bine aparata, foarte apreciata de aliati si si-a construit o foarte buna reputatie internationala.

In ce priveste UE, Romania a avut un rol activ in mandatele mele contribuind la cresterea soliditatii Uniunii. Moldova este mai aproape sa-si indeplineasca visul european. Am sustinut permanent ca avem nevoie de actiuni concrete in beneficiul cetatenilor.

Astazi avem acces la impresionante sume puse la dispozitie prin PNRR. Am pus la baza deciziilor mele atributul constiutional care m-a ghidat permanent, acela de a apara democratia. Am fost si raman un promotor fervent al statului de drept si m-am angajat sa lupt pentru o justitie independenta.

Finalizarea MCV a insemnat un succes semnificativ pentru noi toti.Pentru un om de stat, dincolo de optiunile sale personale, prioritar este sa decida, mai ales intr-un context cu crize suprapuse, viitorul natiunii sale sa nu fie compromis de instabilitate.

“Va cer iertare celor pe care i-am dezamagit”

Acum vreau sa va multumesc, dragi romani. Stiu ca am facut greseli, unele alegeri in care am investit speranta si incredere nu au trecut testul timpului, iar pe unii dintre dv. v-am dezamagit.

Va cer iertare, dar va asigur ca la baza deciziilor mele au stat cele mai bune decizii pentru asigurarea securitatii si prosperitatii Romaniei.

„Sa respingem prin vot discursul fals”

Urmeaza doua randuri de alegeri, momente cruciale care vor defini mai mult decat in trecut directia in care va merge Romana. Rezultatele de acum o saptamana ne-au adus intr-un nou moment de cumpana.

Nu votam pentru a sanctiona sau recompensa pe cineva, ci pentru a ramane o tara a libertatii sau pentru a ne prabusi intr-o izolare toxica si intr-un trecut intunecat.

Fiecare vot conteaza, alegem nu doar oameni care sa ne reprezinta, ci si valorile si directia in care vrem sa mergem ca natiune.

N-avem voie sa uitam ca votul a fost un drept pentru care semenii nostri au luptat, iar unii au platit cu sange acum 35 de ani.

Cei care pretind ca le au vor produce deraierea Romaniei de la traseul sau democratic. Asta inseamna pierderea unor drepturi care acum sunt garantate.

Viitorul Romaniei depinde de fiecare dintre noi. Va chem sa rememoram sacrificiile facute de catre cei care au crezut in aceasat tara, de cei care au crezut in Romania.

Sa ne amintim ca suntem puternici doar cand suntem uniti, sa lasam deoparte diferentele si sa punem pe primul loc binele comun.

Ne aflam in fata unei decizii existentiale si trebuie sa alegem intre, pe de-o parte, democratia si valorile fundamentale care ne-au ghidat ca natiune europeana moderna si, pe de alta parte, izolationismul, misticismul extremist si ura fata de pluralismul occidental”, a declarat Iohannis, in discursul sau.
„Intr-o era in care vedem o crestere alarmanta a extremismului, a populismului si a dezinformarii, este cu atat mai important sa respingem ferm, prin vot in primul rand, discursul fals pacificator, care ascunde de fapt o viziune anti-europeana.
Politicienii care imbratiseaza aceste abordari isi doresc sa dezbine, sa creeze rupturi sociale si rani adanci, adica o societate aflata in totala opozitie cu cea care reusea in 1918 sa infaptuiasca Marea Unire”
”Autoritatile implicate in gestionarea procesului electoral sa nu uite ca rezultatele trebuie sa se bucure de credibilitate”
”Stiu ca in urma evenimentelor din ultimele zile simtiti ca va pierdeti increderea in institutiile statului, in puterea si in legitimitatea votului, care reprezinta esenta democratiei.
De aceea, fac un apel la toate autoritatile implicate in gestionarea procesului electoral si in validarea scrutinelor sa nu uite ca, inainte de toate, este imperativ ca rezultatele electorale, oricare ar fi acestea, sa se bucure de credibilitate si sa reflecte in mod real optiunea si vointa cetatenilor”, a transmis Iohannis.
„Va multumesc pentru sprijin, pentru increderea si pentru rabdarea pe care mi-ati aratat-o.

A fost cea mai inalta onoare si cea mai de pret demnitate sa fiu presedintele Romaniei pentru doua mandate.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: