Klaus Iohannis nu a uitat de 10 August. Mesaj dur in fata sefilor Jandarmeriei: „Lipsa de profesionalism”

news

Presedintele Klaus Iohannis a adus aminte, in discursul sau sustinut cu ocazia prezentarii bilantului de activitate al MAI, despre gravele evenimente din 10 august 2018 din Piata Victoriei.

„Dincolo de aceste aspecte pozitive, activitatea din ultimii ani a Ministerului Afacerilor Interne a demonstrat o serie de deficiente de ordin managerial, de coordonare si chiar lipsa de profesionalism, in contextul unor situatii precum cazul Caracal sau evenimentele din 10 august 2018. Institutia dumneavoastra are obligatia sa isi faca o autoevaluare profunda, pentru a identifica factorii care au dus la situatiile pe care le-am mentionat si sa ia toate masurile necesare pentru remedierea cat mai rapida a problemelor. Nu poate exista nicio abatere a Ministerului Afacerilor Interne de la menirea sa fundamentala, aceea de a proteja si apara cetatenii romani”, a declarat Iohannis.

La eveniment a participat, pe langa ministrul Marcel Vela, si premierul Ludovic Orban.

Discursul integral:

Domnule Prim-ministru,

Doamna Viceprim-ministru,

Domnule ministru al afacerilor interne,

Distinsi reprezentanti ai Guvernului,

Onorati parlamentari,

Domnilor directori,

Doamnelor si domnilor militari, politisti, jandarmi, pompieri,

Stimati invitati,

Doamnelor si domnilor,

Va multumesc pentru invitatia de a participa la bilantul Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2019 si ma bucur sa fiu astazi alaturi de dumneavoastra!

Reprezentati o componenta esentiala a sistemului de securitate nationala, iar activitatea pe care o desfasurati are un impact direct asupra vietii si sigurantei romanilor.

Aveti onoranta misiune de a proteja oamenii si de a asigura un climat social de echitate si de echilibru.

O natiune se dezvolta atunci cand cetatenii au incredere in autoritati si in capacitatea acestora de a le apara drepturile si libertatile civice, cu respectarea legilor si a Constitutiei.

Tocmai de aceea, rolul dumneavoastra este fundamental si va incurajez sa nu va abateti niciun moment de la a va face profesia cu responsabilitate si competenta.

Doamnelor si domnilor,

Ministerul Afacerilor Interne are o contributie importanta si la misiuni si operatii care se desfasoara in afara tarii, sub egida Uniunii Europene, OSCE, NATO si ONU. Prin inalta pregatire, conduita si rezultatele obtinute, fortele romane trimise in aceste zone sunt apreciate de partenerii nostri internationali si au creat tarii noastre o buna imagine externa.

Subliniez, de asemenea, si implicarea dumneavoastra semnificativa, in anul 2019, la indeplinirea obiectivelor nationale pe temele de interes particular, in contextul Presedintiei de succes a Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.

Va multumesc si pentru modul in care ati sprijinit desfasurarea, la Sibiu, a Summitului informal al sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana, precum si organizarea vizitei oficiale in Romania a Sanctitatii Sale Papa Francisc.

Totodata, corectitudinea si vigilenta cu care v-ati indeplinit rolul conferit de lege pe parcursul celor trei runde de alegeri care au avut loc in 2019 au facut ca procesul electoral sa se desfasoare fara incidente, cu respectarea normelor si a principiilor democratice.

Anul trecut, Ministerul Afacerilor Interne a depus eforturi insemnate, pe care le salut, si pentru prevenirea si combaterea fenomenului migratiei ilegale, pentru securizarea frontierelor de stat si a frontierei comune a Uniunii Europene, precum si pentru managementul situatiilor de urgenta.

Dincolo de aceste aspecte pozitive, activitatea din ultimii ani a Ministerului Afacerilor Interne a demonstrat o serie de deficiente de ordin managerial, de coordonare si chiar lipsa de profesionalism, in contextul unor situatii precum cazul Caracal sau evenimentele din 10 august 2018.

Institutia dumneavoastra are obligatia sa isi faca o autoevaluare profunda, pentru a identifica factorii care au dus la situatiile pe care le-am mentionat si sa ia toate masurile necesare pentru remedierea cat mai rapida a problemelor.

Nu poate exista nicio abatere a Ministerului Afacerilor Interne de la menirea sa fundamentala, aceea de a proteja si apara cetatenii romani.

Doamnelor si domnilor,

Prin toate activitatile pe care le desfasurati, Ministerul Afacerilor Interne trebuie sa actioneze in interesul cetateanului, al comunitatii si in sprijinul institutiilor statului.

Obiectivul fundamental este acela ca legea sa fie respectata, iar cetatenii sa se simta in siguranta, avand deplina incredere in institutiile care au misiunea sa ii apere si sa ii protejeze.

Este imperativ ca factorii de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sa constientizeze pe deplin responsabilitatea pe care o au fata de romani si sa depuna toate eforturile necesare modernizarii si eficientizarii institutiei.

Trebuie sa va asigurati ca, in toate demersurile pe care le intreprind angajatii Ministerului, sunt pe deplin respectate valori si principii precum demnitatea, libertatea individuala, egalitatea in fata legii, cinstea, increderea si toleranta.

La baza activitatii dumneavoastra trebuie sa stea o conceptie moderna privind ordinea publica, siguranta cetateanului si protectia patrimoniului.

Profesionalismul si competenta fortelor de interventie, prevenirea si anticiparea, decizia precisa si capacitatea de reactie a specialistilor si a fortelor de ordine publica sunt elemente indispensabile in realizarea cu succes a sarcinilor care va revin.

Sunt increzator ca obiectivele pe care le-ati stabilit pentru anul 2020 vor fi indeplinite, in acord cu documentele strategice nationale, cu prevederile legale in vigoare si cu misiunea institutiei dumneavoastra.

Va indemn sa actionati, cu prioritate, pentru protejarea copiilor, tinerilor si tuturor categoriilor vulnerabile. Este esential sa creasca siguranta in spatiile scolare si in apropierea acestora si sa fie prevenite si stopate orice activitati ilicite care pun in pericol sanatatea si integritatea tinerei generatii.

O alta directie asupra careia este important sa va indreptati eforturile in viitor este dezvoltarea de noi instrumente care sa asigure gasirea si salvarea persoanelor aflate in pericol si extinderea sistemelor alternative de instiintare si avertizare a populatiei ori de informare sistemica.

Va revine, totodata, misiunea de a contribui in continuare la combaterea coruptiei cu impact asupra capacitatii institutionale a statului, dar si a imaginii Romaniei pe plan extern.

Pentru rezultate optime aveti nevoie, bineinteles, de suficient personal, care sa fie dotat cu echipamente moderne si performante, astfel incat interventiile pentru protejarea cetatenilor si a bunurilor sa fie finalizate cu succes.

O legislatie adusa la zi si eliminarea barierelor birocratice sunt, de asemenea, necesare pentru a avea o activitate eficienta.

Finalizarea procesului de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen, consolidarea Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, protectia infrastructurilor critice nationale, cresterea rezilientei nationale si, nu in ultimul rand, protectia civila a populatiei si a bunurilor trebuie sa ramana prioritare in lista obiectivelor pe care le aveti.

In contextul actual, al combaterii raspandirii infectiei cu coronavirus, va cer sa vegheati cu responsabilitate, dar si cu calm, la intarirea controlului la frontierele maritime, aeriene si terestre.

Traversam o perioada complicata la nivel global, iar cetatenii au nevoie si de sprijinul dumneavoastra pentru a se simti in siguranta. De modul in care actionati depinde ca panica sa nu se instaureze, iar romanii sa simta ca sunt aparati si protejati.

Doamnelor si domnilor,

Exigentele pe care cetatenii le au fata de actiunile institutiei dumneavoastra sunt ridicate.

De aceea, pentru a spori increderea societatii in Ministerul Afacerilor Interne, va indemn sa intensificati eforturile de imbunatatire a performantei, iar serviciile pe care le asigurati sa se bazeze pe cinste, integritate, onestitate si respect fata de demnitatea umana.

In incheiere, va felicit pentru rezultatele obtinute in anul 2019 si va doresc succes in realizarea sarcinilor pe care le aveti de indeplinit anul acesta.

Va multumesc!

Mai mult despre: ,

Comentarii: