Klaus Iohannis o pune la punct pe Dancila. Ii explica simplu de ce nu are ce cauta la Summitul UE de la Sibiu

politica

Presedintele Klaus Iohannis spune ca Viorica Dancila nu poate fi invitata la Summit-ul de la Sibiu deoarece reprezentantul Romaniei in Consiliul European este presedintele tarii, iar la Summit nu vor fi „evenimente strict protocolare la care lumea ar sta si ar pierde vremea”.

Klaus Iohannis a fost intrebat marti, la Sibiu, despre invitarea Vioricai Dancila la lucrarile Consiliului European la Summitul de la Sibiu.

„Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constitutionala a Romaniei este de asa natura ca reprezentantul Romaniei in Consiliul European este presedintele tarii, in cazul acesta eu. La Sibiu vor fi intalniri numai in format de Consiliul European, nu este prevazuta nicio manifestare in alt format. Noi facem invitatii pentru Consiliul European doar presedintelui Parlamentului European, care vine in deschiderea Consiliului European si face o prezentare, atat. Este cutuma la Consiliul European. Aceste invitatii le face presedintele Consiliului European, care este domnul Tusk, in consecinta toata discutia este una putin artificiala si izvorata din faptul ca nu se cunoaste prea bine arhitectura constitutionala a Romaniei. Nu este nicio rea-vointa, nicio rea-credinta, pur si simplu aici este locul presedintelui in Consiliul European si noi ne intalnim aici ca sa lucram si sa lucram la un lucru foarte important: la agenda strategica pentru urmatorul mandat al institutiilor europene”, a raspuns Iohannis, citat de Mediafax.

Totodata, presedintele a adaugat ca „nu sunt prevazute evenimente strict protocolare la care lumea ar sta si ar pierde vremea”.

”Noi avem foarte multe lucruri de discutat, in Consiliul European niciodata nu ne ajunge timpul si atunci cand ne adunam discutam la concret lucrurile care sunt pe agenda”, a afirmat presedintele.

Premierul Viorica Dancila declara vineri ca este nemultumita de atitudinea Presedintiei, care nu a lansat o invitatie catre premier pentru participarea la Summit-ul de la Sibiu din data de 9 mai, afirmand ca acesta este de fapt mesajul transmis liderilor europeni.

La o zi distanta, seful Executivului a spus ca nu se roaga de nimeni sa fie invitata la Summitul de la Sibiu si a vazut opiniile potrivit carora nu pot participa si premierul si presedintele, insa a dat exemplul altor evenimente unde alte state UE au avut mai multi reprezentanti.

Summitul sefilor de stat sau de guvern din UE, care va avea loc pe 9 mai la Sibiu, este cel mai asteptat eveniment politic european in perioada detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE. In acest context, liderii europeni vor discuta despre noua agenda a UE pentru 2019-2024.

Summitul informal al sefilor de stat sau de guvern din UE va fi gazduit de presedintele Klaus Iohannis iar presedintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. La eveniment vor participa lideri din 27 de state membre UE, presedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, si presedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani.

Mai mult despre: ,


Comentarii: