Kovesi are un nou dusman puternic. Corina Corbu a fost validata de Gruparea Savonea in functia de presedinte al ICCJ

politica

Sectia pentru judecatori a CSM a validat-o joi pe judecatoarea Corina Corbu in functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Purtatorul de cuvant al CSM a confirmat ca Sectia pentru judecatori a admis candidatura Corinei Corbu pentru functia de presedinte al Instantei supreme.

In cadrul interviului sustinut la CSM, actuala sefa a Instantei supreme, Cristina Tarcea, a contestat candidatura depusa de Corina Corbu, pe motiv ca procedura ar fi nelegala.

„Va asumati riscul unei vulnerabilizari a Inaltei Curti, prin faptul ca participati la o procedura care ar putea ridica probleme de legalitate? (…) Legea spune asa: judecatorii Inaltei Curti care indeplinesc conditiile prevazute in alin (1) isi pot depune candidaturile pentru functiile de presedinte, vicepresedinte ori presedinte de sectie in termen de 30 de zile de la data la care functia de presedinte, vicepresedinte sau presedinte de sectie a devenit vacanta. (…) Nu e vorba de interpretarea textului de lege, pentru ca termenele legale sunt fara echivoc”, a intrebat-o Tarcea pe Corina Corbu, conform Agerpres.

Corina Corbu, in prezent presedinte al Sectiei de contencios de la ICCJ, a fost singurul candidat la sefia Instantei supreme, dupa ce Cristina Tarcea a anuntat ca nu mai doreste un nou mandat.

Mandatul Cristinei Tarcea la sefia Instantei supreme expira pe 14 septembrie.

In iulie 2014, Corina Corbu a fost trimisa in judecata de DNA, alaturi de alti magistrati de la Instanta suprema, printre care si Gabriela Birsan, fiind acuzata de complicitate la favorizarea faptuitorului, insa a fost achitata definitiv in mai 2018, alaturi de toti inculpatii din dosar.

In martie 2019, un complet de cinci judecatori a decis ca fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi nu a savarsit abatere disciplinara cand si-a desemnat consiliera, judecatoarea Dana Titian, sa efectueze un control la structurile DNA din Suceava si Iasi. Doi magistrati din complet, Corina Corbu si Maria Hrudei, au facut opinie separata, in sensul admiterii actiunii disciplinare si sanctionarii lui Kovesi cu avertisment.

Mai mult despre: ,

Comentarii: