Kovesi e audiata de ore intregi de Adina Florea. Interlopi din Clanul Sportivilor, adusi sa-i strige „La puscarie!”

news

Chiar daca realitatea a aratat ca oriunde merge romanii de buna-credinta o intampina cu flori si mesaje de sustinere pe fosta sefa a DNA, joi, in fata sediului Sectiei pentru investigare a magistratilor, unde Adina Florea a chemat-o la audieri in dosarul deschis pe baza denunturilor fugarului Ghita, s-au strans zeci de oameni care ii striga „La puscarie”.

Printre cei care o contesa pe fosta sefa a DNA au fost identificati si membri ai Clanului Sportivilor. Surse citate in presa spun ca interlopii au fost adusi de Codrin Stefanescu. Tot Stefanescu e cel care a adus interlopi la Inalta Curte, sa-l sustina pe Liviu Dragnea.

Sediul Sectiei pentru investigarea justitiei se afla langa strada Modrogan. Acolo au venit si jur de 15-20 de protestatari Rezist, care o sustin pe Kovesi.

Fosta sefa a DNA a fost citata pentru joi la Sectia de investigare a magistratilor, ca sa fie audiata in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa.

Kovesi a mai fost chemata pe 15 februarie in acest dosar, insa ea nu a fost audiata atunci, deoarece a cerut recuzarea procurorului de caz, Adina Florea, dar si a sefului Sectiei, Gheorghe Stan, motivul fiind „afectarea impartialitatii”.

Cererea de recuzare a Adinei Florea a fost respinsa in aceeasi zi de Gheorghe Stan, dupa care procurorul general Augustin Lazar a respins si recuzarea lui Gheorghe Stan.

Dosarul in care este acuzata Laura Codruta Kovesi a fost deschis in decembrie 2018, in urma unei sesizari depuse de fostul deputat Sebastian Ghita. Acesta a fugit in Serbia, dupa ce a fost trimis in judecata in mai multe dosare de coruptie. Ghita sustinea ca, in anul 2011, Kovesi i-a cerut sa achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele caruia exista un mandat international de arestare.

Procurorii SIIJ sustin ca Laura Codruta Kovesi ar fi pretins si primit, in cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghita in legatura cu extradarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

„Din probele administrate pana in prezent in aceasta cauza s-a retinut urmatoarea situatie de fapt – in cursul anului 2011, fostul procuror general al PICCJ ar fi pretins si primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vatamata (Sebastian Ghita – n.r.) in legatura cu indeplinirea unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu, acte constand in extradarea unei persoane condamnate, care fusese localizata in Indonezia – Jakarta. (…) In perioada 2010 – aprilie 2011, aflandu-se in exercitarea functiei de procuror general, Laura Codruta Kovesi ar fi implicat institutia pe care o conducea in procedura extradarii lui Nicolae Popa, cu incalcarea dispozitiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementeaza competenta autoritatilor centrale romane in materie penala, a dispozitiilor art. 70 si urmatoarele din Legea 304/2004, care reglementeaza organizarea si atributiile Ministerului Public, si ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligatia sa asigure aducerea in tara a lui Nicolae Popa si care faceau parte din Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul IGPR, precum si a unei persoane care facea parte din cadrele active ale SRI”, sustine SIIJ.

Procurorii SIIJ mai sustin ca, la data de 10 aprilie 2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate intr-un dosar penal instrumentat de Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului General, Laura Codruta Kovesi a fost audiata, in calitate de martor, prilej cu care aceasta ar fi declarat in mod nereal ca relatia pe care a avut-o cu Sebastian Ghita a fost o relatie pur institutionala, negand existenta unei relatii private, desi aceasta relatie ar fi constituit o imprejurare esentiala pentru cauza penala.

Laura Codruta Kovesi candideaza pentru functia de procuror-sef european.

Comentarii: