Kovesi, din nou in atentia presei internationale: „Ne vom ocupa si de cei care ocolesc sanctiunile adoptate impotriva Rusiei”

externe

Codruta Kovesi, nemultumita, birocratie, Bruxelles, coruptie, Romania

Sefa parchetului european, Laura Codruta Kovesi, care a supervizat anchete privind fraude in valoare estimata de 14 miliarde de euro in 2022, intentioneaza sa ii ia in vizor acum pe cei care ocolesc sanctiunile adoptate impotriva Rusiei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Ea vrea sa ia ca tinta persoanele, companiile sau organizatiile criminale care evita sanctiunile economice impuse de UE Rusiei ca raspuns la invadarea Ucrainei, alimentand astfel masinaria de razboi a Moscovei.

„Comisia Europeana ne-a intrebat daca putem sa ne ocupam de acest lucru. Raspunsul nostru a fost: ‘Da, putem sa o facem. Suntem pregatiti'”, a dat asigurari Kovesi, intr-un interviu pentru AFP realizat la sediul parchetului european din Luxemburg.

„Avem procurori specializati. Avem birouri in 22 de state membre (…) Suntem singurul instrument disponibil in acest moment la nivel european pentru a combate aceasta forma de criminalitate”, a spus ea.

Totusi, liderii statelor membre sunt cei care trebuie sa ia decizia de a insarcina oficial parchetul european cu aceasta noua misiune, iar nu toti sunt sustinatori ferventi ai acestui lucru, comenteaza AFP.

In Romania, Kovesi a fost cel mai tanar procuror general si prima femeie care a ocupat aceasta functie, inainte de a prelua conducerea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), reaminteste agentia franceza de presa.

Tenacitatea sa in anchetarea neregulilor clasei politice i-a adus animozitati in randul guvernului roman, iar ea a fost demisa din acest post cu putin timp inainte de a fi numita sefa noului parchet european, adauga AFP.

Echipele sale au obtinut de atunci succese importante, cum ar fi operatiunea ‘Amiral’, care a permis destructurarea unei retele prezente in toate tarile din UE, vinovata de o frauda transfrontaliera cu TVA de 2,2 miliarde de euro – iar asta pornind de la o cerere de ajutor de la autoritatile fiscale portugheze in legatura cu o mica firma care comercializa telefoane mobile si alte aparate electronice.

Parchetul european (EPPO) nu a reusit totusi inca sa ralieze toate statele membre ale UE: cinci dintre ele (Danemarca, Suedia, Ungaria, Polonia si Irlanda) refuza sa participe si sa numeasca procurori dedicati.

„Ne-ar placea sa lucram cu colegii nostri din cele cinci state in cadrul EPPO, insa este o decizie politica”, a comentat Kovesi.

„Ceea ce sper este ca, vazand rezultatele noastre, constatand avantajele pe care le ofera EPPO, rapiditatea, eficacitatea anchetelor noastre, ei ar putea fi convinsi ca singura solutie este sa ni se alature”, a adaugat procuroarea-sefa.

Kovesi a respins ideea ca tarile din estul Europei ar fi mai corupte decat celelalte, evidentiind anchetele in desfasurare in Germania si Italia privind fraude ample cu TVA.

Ea a precizat de asemenea ca s-a deplasat la Kiev cu echipele sale, care sunt pregatite sa ajute Ucraina sa deruleze reformele anticoruptie necesare pentru aderarea la UE.

Procuroarea-sefa explica mai explica faptul ca, inclusiv in cadrul tarilor din UE, lupta impotriva fraudei fiscale se izbeste de o ostilitate anti-Bruxelles.

„Aud spunandu-se in unele state membre ca, daca furi bani nationali, este o problema, dar daca furi bani ai UE, nu mai este o problema”, a afirmat ea.

„Este un mod gresit de a gandi. Pana la urma, banii vostri, banii nostri, sunt destinati tuturor cetatenilor europeni. Si trebuie protejati pentru toti cetatenii europeni”, a mai spus Kovesi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: