Kovesi, discurs devastator la ONU. Sefa DNA a vorbit despre campaniile PSD-ALDE impotriva justitiei si despre valul de fake-news de la televiziunile borfasilor

news

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a avut un discurs dur la ONU fata de atacurile din Romania la adresa independentei justitiei. Ea vorbit despre modificarea legislatiei si despre campania de fake-news la adrtesa procurorilor.

„Investigatiile noastre efectuate au fost primite cu speranta si incredere de societate. Dar in egala masura rezultatele noastre au determinat o contrareactie.

Au existat incercari repetate de a modifica legislatia anticoruptie pentru a limita instrumentele legislative folosite de procurorii anticoruptie sau dezincriminarea unor fapte. Au fost situatii in care s-a refuzat ridicarea imunitatii politicienilor acuzati de infractiuni de coruptie.

Pe langa aceste incercari, intregul sistem de justitie s-a confruntat cu atacuri prin stiri false (fake-news) sau prin declaratii publice de natura sa slabeasca increderea in justitie.

Cea mai mare provocare in Romania este acum pastrarea independentei judecatorilor si procurorilor si stabilitatea legislativa acestea fiind vitale pentru ca procurorii anticoruptie sa fie eficienti”, a declarat Kovesi la ONU.

Discursul integral:

„Doamnelor si domnilor,

Sunt onorata sa vorbesc la aceasta reuniune aniversara de nivel inalt.

Sunt procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie din Romania (D.N.A.) – o structura de parchet care are competenta exclusiva de investigare a cazurilor de coruptie la nivel inalt.

Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei a fost ratificata de Romania in anul 2004. La acel moment coruptia era un fenomen generalizat si a reprezentat o problema sistemica in Romania. Investigatiile de coruptie vizau doar cazuri marunte.

La 15 ani de la ratificarea conventiei lucrurile s-au schimbat radical in Romania: combaterea coruptiei la nivel inalt in Romania este activa si am devenit un model in regiunea noastra din aceasta perspectiva.

In ultimii 5 ani, D.N.A. a trimis in judecata peste 68 demnitari/oficiali de rang inalt: 14 ministri si fosti ministri si 53 de membrii ai Parlamentului. Dintre acestia, au fost deja condamnati definitiv 27 de demnitari. In aceeasi perioada, D.N.A. a dispus masuri asiguratorii de peste 2,3 miliarde dolari.

Cum s-au obtinut aceste rezultate?

Din punctul meu de vedere, 3 recomandari importante ale conventiei au dus la aceasta schimbare radicala: o legislatie penala eficienta, infiintarea unei structuri de parchet specializate si un sistem de justitie integru si independent.

Legislatia anticoruptie din Romania s-a modernizat in sensul reglementarilor conventiei.

Au fost implementate in legislatia romana toate prevederile obligatorii ale conventiei privind incriminarea faptelor de coruptie si cea mai mare parte a celor optionale.

A fost infiintat D.N.A. si s-a stabilit o competenta legala de a investiga fapte de coruptie la nivel inalt. Procurorii anticoruptie sunt independenti in activitatea lor, iar independenta este dublata de responsabilitate.

Si nu in ultimul rand, ma voi referi la cea mai importanta premisa a combaterii eficiente a coruptiei la nivel inalt. Aceea a integritatii si independentei sistemului de justitie.

Doar un sistem de justitie profesionist, independent si integru poate lupta eficient impotriva coruptiei.

Independenta justitiei nu este un privilegiu pentru procurori sau judecatori. Este un principiu fundamental intr-o societate democratica. Numai o justitie independenta poate asigura o judecata corecta. Numai o justitie independenta poate face ca legea sa fie egala pentru toti.

Investigatiile noastre efectuate au fost primite cu speranta si incredere de societate. Dar in egala masura rezultatele noastre au determinat o contrareactie.

Au existat incercari repetate de a modifica legislatia anticoruptie pentru a limita instrumentele legislative folosite de procurorii anticoruptie sau dezincriminarea unor fapte. Au fost situatii in care s-a refuzat ridicarea imunitatii politicienilor acuzati de infractiuni de coruptie.

Pe langa aceste incercari, intregul sistem de justitie s-a confruntat cu atacuri prin stiri false sau prin declaratii publice de natura sa slabeasca increderea in justitie.

Cea mai mare provocare in Romania este acum pastrarea independentei judecatorilor si procurorilor si stabilitatea legislativa acestea fiind vitale pentru ca procurorii anticoruptie sa fie eficienti.

De aceea, recomandarile Conventiei O.N.U. raman actuale si importante.

Chiar daca provenim din sisteme juridice diferite, problemele noastre vizand independenta si eficienta in combaterea coruptiei sunt aceleasi.

Cred ca trebuie sa reflectam impreuna asupra modului in care sunt respectate recomandarile de statele semnatare ale Conventiei Natiunilor Unite impotriva coruptiei.

Va multumesc pentru atentie!”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: