Kovesi, doua victorii majore la ICCJ in aceeasi zi. Slugile de la Inspectia Judiciara au muscat din tarana

news

Un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, luni, a doua actiune disciplinara deschisa de Inspectia Judiciara impotriva Laurei Codruta Kovesi, hotarand ca fosta sefa a DNA nu a savarsit o abatere disciplinara pentru ca nu s-a prezentat la Comisia parlamentara de ancheta pe tema alegerilor prezidentiale din 2009.

Decizia a fost luata cu unanimitate, hotararea instantei fiind definitiva, mentioneaza Agerpres.

Acesta este al doilea proces pe care Laura Kovesi il castiga impotriva Inspectiei Judiciare, dupa ce Instanta suprema a decis, tot luni, ca ea nu a savarsit abatere disciplinara cand si-a desemnat consiliera, judecatoarea Dana Titian, sa efectueze un control la structurile DNA din Suceava si Iasi.

Inspectia Judiciara solicitat sanctionarea Laurei Codruta Kovesi pe motiv ca fosta sefa a DNA nu a respectat o decizie a CCR prin care era obligata sa se prezinte in fata Comisiei parlamentare de ancheta pe tema alegerilor prezidentiale din 2009, iar prin acest refuz ar fi afectat imaginea si prestigiul Justitiei.

„In 2017, un jurnalist a publicat informatia ca Laura Kovesi a participat, in noaptea alegerilor din 2009, la o intalnire in locuinta senatorului Gabriel Oprea, unde au mai fost Florian Coldea si George Maior. Parchetul General a deschis un dosar si a dat o solutie de clasare. A fost constituita o comisie speciala parlamentara, care insa nu si-a atins obiectivele, deoarece au fost persoane care au refuzat sa se prezinte. A fost sesizata Curtea Constitutionala, care a dat Decizia 611, in care se constata existenta unui conflict de natura constitutionala intre Parlament si Parchetul General, in legatura cu atitudinea Laurei Kovesi de a nu se prezenta in fata comisiei. Kovesi a citit in fel si chip acel dispozitiv. A pus virgule unde nu era cazul”, a declarat, in sala de judecata, o consiliera de la Inspectia Judiciara.

De cealalta parte, Kovesi a spus ca nu a savarsit abatere disciplinara si a sustinut ca nu era obligata prin decizia Curtii Constitutionale sa se prezinte in Parlament.

„Nu sunt vinovata de savarsirea vreunei abateri disciplinare. Faptul ca raspunsurile mele trimise Comisiei parlamentare nu au placut nu e vina mea. Am o decizie definitiva de clasare intr-un dosar penal, in care se spune ca nu am savarsit nimic. Cu privire la ‘nimic’ nu pot sa aduc niciun fel de probe. Decizia Curtii Constitutionale spune ca trebuie sa ma prezint in fata comisiei parlamentare sau sa prezint documente relevante. Pentru prima data, avem o decizie a Curtii Constitutionale care se aplica unei singure persoane fizice – Laura Codruta Kovesi. Nu exista in decizia Curtii Constitutionale obligatia de a ma prezenta, ci este o alternativa – de a ma prezenta sau de a furniza informatii. Decizia Curtii Constitutionale este o decizie pentru o persoana. Acolo nu sunt mentionata ca procuror general sau procuror-sef al DNA, ci ca doamna Laura Codruta Kovesi. Eu am respectat decizia Curtii si am furnizat raspunsuri comisiei parlamentare. Care sunt probele ca eu am actionat cu intentie pentru a stirbi din increderea cetatenilor in sistemul de justitie? M-am inscris intr-o procedura internationala pentru a dovedi profesionalismul procurorilor romani. Ce probe sunt ca am afectat prestigiul Justitiei? Articole de presa? Cum trebuia sa ma apar? Sa lipesc toate articolele din presa interna si internationala? Articolele jurnalistilor nu trebuie sa fie criteriul fundamental ca prestigiul Justitiei a fost afectat”, a explicat Kovesi, in sala de judecata.

Ea a precizat ca exista 17 decizii ale CCR privind existenta unor conflicte de natura constitutionala intre diverse structuri ale statului, insa niciun sef de institutie nu a fost sanctionat pentru aceste conflicte.

„La Curtea Constitutionala sunt 37 de conflicte de constitutionalitate, dintre care 17 au fost admise. A fost vreodata sanctionat un conducator de institutie pentru ca s-a aflat intr-un conflict constitutional? Sunt procuror de 24 de ani si imi iubesc meseria. Vreau sa raman procuror. Prin tot ce am facut am incercat sa apar onoarea procurorilor”, a adaugat Kovesi.

Jurnalistul Dan Andronic a scris ca, in decembrie 2009, in turul doi al alegerilor prezidentiale, inalti demnitari ai statului roman, printre care George Maior, Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi, au mers acasa la Gabriel Oprea. El a sustinut ca fosta sefa a DNA si Coldea erau preocupati de castigarea scrutinului de catre Traian Basescu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: