Kovesi e mandra de ce a realizat intr-un an la Parchetul European: „Am pornit de la inceput cu viteza supersonica”

news

Laura Codruta Kovesi si-a facut un scurt bilant, la un an de la lansarea Parchetului European, trecand in revista si realizarile, dar si provocarile pe care le-a intampinat si inca le intampina.

”Cred ca am demonstrat deja ca ceea ce facem aduce valoare. Toata lumea s-a asteptat sa avem un start greoi si abia in ani sa crestem ritmul. Dar am pornit de la inceput cu viteza supersonica, in special in ce priveste investigatiile trans-frontaliere si principala noastra responsabilitate de a combate crima organizata

Sa va dau niste cifre. Am primit si analizat peste 4.000 de plangeri, am deschis 929 de investigatii pana acum si am confiscat bunuri de peste 216 milioane de euro. Dar, cum am spus, cele mai mari realizari ale Parchetului sunt ca demonstram ca ne-am inceput misiunea de a proteja lumea si ca ceea ce facem are impact”, a spus Kovesi, intr-un interviu acordat efsyn.gr.

Sefa EPPO spune ca in continuare cele mai multe provocari le are cu Polonia, dar sunt si alte state unde cooperarea se lasa asteptata.

„Noi le trimitem cereri de cooperare si ei le resping. Spun ca nu au transpus reglementarile in legislatia nationala si sa asteptam pana o vor face. Dar aceste reglementari sunt adoptate din 2017. Toate statele membre au avut mai bine de 5 ani sa le incorporeze in legislatiile nationale.

Avem o problema si cu Irlanda, le-am trimis o solicitare si nu am primit raspuns si deja a trecut un an si doua luni. Avem probleme cu Slovenia, in primul rand pentru ca a refuzat sa numeasca cei doi procurori europeni care i-au fost desemnati si apoi pentru ca incearca sa-si modifice Codul Penal intr-un mod care poate influenta activitatea EPPO.

Toate aceste probleme le-am adunat intr-o scrisoare pe care am trimis-o Comisiei Europene. De cate ori intampinam astfel de situatii informam Comisia”, a explicat Kovesi.

Ea a mai fost intrebata cum se simte in pozitia de procuror european, in conditiile in care a detinut functii cu greutate si in Romania si chiar a fost ancheta in tara sa.

„Cand am fost numita procuror general in Romania am zis ca acesta este cel mai greu lucru. Apoi am condus DNA si am spus ca ‘nu, acesta va fi cel mai greu lucru’. Acum din nou spun ca acum am cel mai greu, dar si cel mai interesant post pe care l-as putea avea.

Nu e doar faptul ca am cladit complet de la zero. Am fost numita in octombrie 2019, am mers la Comisie si mi-au spus ‘Acum trebuie sa faci un serviciu pan-european’. Asa ca a trebuit sa incepem de la zero si treptat am adaugat tot mai multi membri echipei.

Initial, bugetul nostru a fost de 8 milioane de euro si trebuia sa incepem cu 32 de procurori europeni si am spus de la inceput ca acest lucru nu este posibil. Dar impreuna cu echipa pot spune ca deja am construit o institutie.

A fost dificil, pentru ca venim din 22 de tari cu mentalitati, experiente si mod de lucru diferite, dar e nevoie sa actionam ca o echipa. Si nu mai trecusem prin asa ceva, asa ca a fost o adevarata aventura. Si majoritatea colegilor au trebuit sa iasa din zona de confort. Dar au facut-o si asta e important”, a mai povestit Kovesi presei elene.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: