Kovesi, explicatii detaliate privind modul in care fostii ministri au scapat basma curata din Afacerea Microsoft: „Procurorii din DNA isi fac treaba”

news

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat vineri ca reprezinta un caz izolat situatia din dosarul Microsoft, in care fata de sase fosti ministri s-a dispus clasarea cauzei deoarece faptele s-au prescris, iar fata de altul pentru ca nu a existat fapta.

„Este o situatie pe care nu ne-o dorim, nu ne-am dorit-o. Cu siguranta poate sa arunce o umbra de indoiala asupra a ceea ce fac procurorii din DNA, dar este un caz izolat si nu trebuie sa generalizam. Procurorii din DNA isi fac treaba, lucreaza corect. Nu stim daca in acest caz s-a lucrat cu rea-credinta sau nu, pentru ca este o verificare disciplinara in curs, dar, de fiecare data cand au aparut probleme cu privire la conduita unui procuror (…) si am considerat ca acel procuror a gresit intr-un fel sau altul, am dispus masurile legale”, a declarat Kovesi, la Digi 24.

Ea a sustinut ca institutia pe care o conduce a dat dovada de transparenta in acest caz si a prezentat public situatia.

„Noi si cu comunicatul de presa am incercat sa explicam ce s-a intamplat, nu am ascuns nici aceasta situatie ca un procuror a inceput urmarirea penala dupa ce s-a implinit termenul de prescriptie. Nu cred ca exista institutii perfecte care sa lucreze cu oameni perfecti, important este cum te raportezi atunci cand ai o problema”, a spus sefa DNA.

Kovesi sustine ca aproape doi ani dosarul a stat in sertar, pana in anul 2016, cand a avut o discutie cu Iorga Moraru, cea care a predat dosarul in urma conversatiei. Ulterior, Kovesi sustine ca s-au intocmit trei rechizitorii de catre noul procuror de caz.

”Haideti sa facem o recapitulare, ce s-a intamplat in acest dosar. Asa cum am aratat si in primul comunicat de presa, DNA a fost sesizata in luna iunie 2013 de catre Corpul de Control al primului ministru, insa este important sa spun ca aceasta sesizare viza fapte din 2011. In paralel, in 2010, o companie a facut o plangere penala legat de aceeasi situatie, dosar care era, de asemenea, inregistrat la DNA. Deci, practic, la preluarea mandatului de procuror-sef, acest dosar a fost inregistrat la DNA.

A fost un dosar inregistrat ca urmare a unei sesizari, a fost inregistrat un dosar nou in 2013. Vazand ce dosare sunt in lucru si stabilind ca acestea au legatura, s-a constituit un singur dosare care a fost repartizat unui procuror, cel care il avea deja in lucru cand am venit eu la DNA si s-au inceput acte investigare cu privire la aceasta speta si dupa cum am anuntat in toamna anului 2014 s-au solicitat cateva avize pentru anumiti ministri, despre care se dorea sa fie investigati in acest dosar.

Pana in vara anului 2016 nu a mai lucrat altcineva in acest dosar. Daca sunteti de acord eu v-as face o scurta recapitulare a aceea ce s-a intamplat in acest dosar. Dupa ce s-au solicitat acele avize de incepere a urmaririi penale, in martie 2015 un ministru si alte trei persoae au fost trimise in judecata, in luna octombrie a anului 2016, daca nu ma insel, aceste persoane au fost condamnate cu pedepse de pana la 6 ani. Ulterior, in septembrie 2017 s-a facut un nou rechizitoriu in care un ministru a fost trimis in judecata impreuna cu alte trei persoane, dosarul fiind in judecata la ICCJ. In septembrie 2017 a mai fost facut facut un rechizitoriu in care este implicat un ministru pe abuz in serviciu si, la fel, in februarie 2018 avem un rechizitoriu prin care retinut fapta de spalare de bani. Deci, in acest dosar avem patru rechizitorii si sunt trimisi in judecata doi ministri. Este important de spus ca in vara anului 2016, intrucat am avut discutii cu procurorul de caz si am constatat ca nu lucra ritmic in acest dosar, procurorul de caz, in speta doamna Iorga, a facut un referat prin care a cerut redistribuirea acestui dosar unui alt procuror, pentru ca, a motivat domnia sa, ca avea multe alte dosare in lucru, aspect care intr-adevar s-a confirmat acel moment. Deci toate cele trei rechizitorii au fost facute de procurorul care a preluat acest dosar de la doamna Iorga”, a declarat Laura Codruta Kovesi, pentru Ziare.com.

Laura Codruta Kovesi a adaugat ca nu are cunostinta de existenta unor asemenea situatii si in alte dosare.

„Deocamdata nu pot sa spun ca mai avem astfel de situatii si masurile interne pe care noi le-am luat sunt pentru a preveni astfel de situatii, mai ales ca in toate dosarele in care se depaseste termenul de un an, facem verificari nu doar de catre procurorii-sefi din DNA, se fac verificari inclusiv de catre Inspectia Judiciara”, a precizat Kovesi.

Procurorii anticoruptie au dispus, in urma cu o zi, clasarea cauzei fata de fostii ministri Dan Nica, Silvia Adriana Ticau si Alexandru Athanasiu, cercetati pentru abuz in serviciu in dosarul Microsoft.

Potrivit unui comunicat al DNA, cauza a fost clasata pe motiv ca faptele au fost prescrise in cazul lui Dan Nica, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 2000 – iulie 2004, Silvia Adriana Ticau, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la acelasi minister, si Alexandru Athanasiu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2003 – 2005.

Procurorii anticoruptie au dispus anterior clasarea cauzei in dosarul Microsoft si fata de fostii ministri Ecaterina Andronescu, Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu. Solutia de clasare a fost dispusa pe 8 ianuarie 2018, ca urmare a implinirii termenului de prescriptie a raspunderii penale.

„S-a dispus solutia clasarii conform art. 16 alin. 1 lit. f din Codul de Procedura Penala, intrucat in cazul infractiunilor retinute in sarcina lor (constand in initierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotarari de guvern, in perioada 2000 – 2004, prin care erau favorizate anumite firme in contextul mentionat mai sus) s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale”, se arata in comunicatul DNA.

In cazul lui Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, s-a dispus solutia clasarii pe motiv ca „fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: