Kovesi face praf raportul lui Tudorel Toader in sedinta CSM: „Acuzatii nereale, nedovedite in niciun fel”. Ministrul este nervos si o intrerupe – Video

news

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti, in sedinta CSM ca acuzatiile din raportul lui Tudorel Toader sunt „nereale, nedovedite in niciun fel”.

Principalele declaratii:

„Aceste motive din raport raport sunt nereale, nedovedite, netemeinice, simple sustineri care nu se confirma cu nimic. Pentru unele afirmatii, extrem de grave, nu exista niciun fel de probe”, a subliniat Kovesi.

– Ministrul Justitiei practic ne reproseaza comportamentul pe care l-am avut anterior pronuntarii unei decizii CCR. Nu aveam de unde sa stiu ce decizie urma sa dea Curtea Constitutionala, cand am deschis o ancheta

– Am raspuns in scris cat de repede am putut, ca nu detin date si informatii care au legatura cu activitatea acestei comisii (comisia parlamentara privind alegerile din 2009). Pentru cele trei invitatii s-a facut o verificare a Inspectiei Judiciare. Prin rezolutia IJ s-a decis clasarea si nu s-a sesizat nicio abatere disciplinara. Nu se pot aplica retroactiv nici in acest caz efectele deciziei CCR. Nu putem sanctiona magistratii care au aplicat prevederi, care ulterior au fost declarate neconstitutionale”

In ceea ce priveste cazul Belina, in care era investigat modul de emitere a doua hotarari de Guvern, Kovesi spune ca decizia CCR a fost una favorabila DNA. „De altfel, CSM a decis ca afirmatiile domnului ministru au afectat independenta Justitiei”.

Tudorel Toader o intrerupe: „Cu ce vot a decis?”. Kovesi i-a raspuns taios: „Nici deciziile CCR nu au fost adoptate in unanimitate. Eu nu sunt membru al CSM”.

Kovesi a mai aratat ca la unul dintre punctele din raport, ministrul isi sustine propunerea de revocare bazandu-se pe un comunicat al DNA: „Ministrul Justitiei a considerat ca se impune revocarea din functie deoarece intr-un comunicat al DNA s-au facut referiri la aspecte de oportunitate O descriere a situatiei intr-un comunicat nu poate constitui o situatie de incalcare a competentelor de catre conducatorul institutiei. Acest comunicat nu a fost retras niciodata, este pe site-ul institutiei, este o sustinere neadevarata”.

In ceea ce priveste comportamentul discretionar si autoritar pe care i l-a imputat Toader, Kovesi a spus: „Este o sustinere subiectiva, nu stiu ce criterii a a avut domnul ministru, probabil ca au fost criterii subiective”.

Legat de implicarea sa in anchetele unor procurorii, sefa DNA a aratat ca aceste acuzatii sunt facute in baza unor afirmatii luate din spatiul public: „Mi-am asumat acest dosar in sensul verificarii legalitatii solutiei procurorului si a asumarii deciziei luate. (…) Si acest motiv este nedeovedit si netemeinic”.

Sefa DNA a mai spus ca nu a folosit niciodata cuvantul „decapat” si niciodata nu a prioritizat dosarele dupa calitatea unei persoane. „Din expertiza tehnica rezulta foarte clar ca inregistrarile aparute in spatiul public nu sunt originale, nu sunt autentice. Ministrul Justitiei a eliminat cocluziile unei probe tehnice. Primul criteriu este vechimea dosarelor, data la care ele se inregistreaza. La dosarele mai vechi de un an exista si un ordin al procurorului general, care verifica dosarele mai vechi de un an, de doi sau chiar de 5 ani”.

La punctul 11 din raportul ministrului, care a invocat ca a contestat autoritatea CCR, Kovesi a raspuns: „Niciodata nu am contestat autoritatea CCR, nu am contestat si nu am emis nicio parere laudativa fata de deciziile CCR. Am prezentat date statistice si tipologii identificate in dosarele de abuz in serviciu. Nu am criticat decizia CCR, ci am prezentat efectele. Faptul ca in cadrul unor dezbateri profesionale mi-am exprimat punctul de vedere nu cred ca poate constitui un motiv de revocare. Insusi ministrul Justitiei a demarat o dezbatere publica privind redefinirea abuzului in serviciu”.
De asemenea, procurorul sef al DNA a spus, legat de interviurile oferite presei, ca nu a contestat niciodata activitatea Parlamentului in aceste declaratii.

„Am respectat dispozitiile legale si codul deontologic. Nu am contestat niciodata activitatea Parlamentului. (…) Referitor la afirmatiile facute despre modificarea unor legi, exprimarea unor opinii nu este interzisa procurorilor. Daca ar fi asa, ar trebui sa interzicem toate revistele de Drept, pentru ca in aceste reviste magistratii isi spun punctul de vedere asupra unor legi”, a spus Kovesi.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discuta marti solicitarea ministrului Justitiei de revocare a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Luni, peste 1.000 de magistrati au transmis o scrisoare deschisa in care spun ca dezbaterile publice recente pun in grav pericol independenta justitiei si parcursul statului roman in Uniunea Europeana.

„Toti procurorii si judecatorii, inclusiv cei care solutioneaza infractiuni de coruptie, trebuie sa se bucure de independenta si autonomia necesare pentru indeplinirea functiilor lor si sa nu fie supusi unor influente incompatibile. Acestea se aplica si mecanismelor disciplinare, iar judecatorii si procurorii trebuie sa indeplineasca cele mai inalte standarde de integritate.2 Fenomenul coruptiei reprezinta o amenintare serioasa pentru dezvoltare si stabilitate, are consecinte negative la toate nivelurile de guvernare si submineaza increderea publica in democratie. Comisia Europeana a precizat repetat si clar ca slabirea sau diminuarea domeniului de aplicare al infractiunilor de coruptie sau provocarile majore la adresa independentei si eficacitatii Directiei Nationale Anticoruptie ar constitui un pas inapoi cat priveste parcursul Statului Roman in cadrul Uniunii Europene”, arata semnatarii documentului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: