Kovesi i-a auzit pe protestatarii bulgari. Prima vizita o face in Bulgaria, unde mii de manifestanti sunt in strada impotriva coruptiei

externe

Procurorul-sef european, Laura Codruta Kovesi, incepe joi in Bulgaria prima sa vizita in strainatate de la inceperea activitatii Biroului Procurorului Public European (EPPO), la inceputul lunii iunie. Vizita este mai degraba una surprinzatoare, intrucat nu a fost anuntat niciun program, relateaza euractiv.com, citat de Agerpres.

Este de asteptat ca Laura Codruta Kovesi sa vorbeasca la Sofia despre incapacitatea Bulgariei de a desemna cei 10 procurori europeni delegati la care tara are dreptul. Pana in prezent Bulgaria a selectat doar patru candidati pentru aceste functii, candidatii pentru celelalte sase pozitii fiind respinsi de Colegiul EPPO in 7 aprilie intrucat nu indeplineau criteriile de eligibilitate.

Kovesi a fost laudata de catre oficialitatile bulgare care sustin o reforma radicala a justitiei si care solicita demisia actualului procuror general al Bulgariei, Ivan Ghesev.

Una dintre principalele intrebari este daca sefa EPPO se va intalni cu Ghesev, vazut de multi ca garantul unui statu quo convenabil criminalitatii organizate din Bulgaria.

Miercuri, intrarile in Palatul Justitiei din Sofia au fost blocate de catre manifestanti, care cer de mai multe luni demisia lui Ivan Ghesev, pe care il acuza de ”protejarea oligarhiei”.

Citeste si: Bulgarii o cheama pe Kovesi in ajutor: „Laura Kovesi, Bulgaria are nevoie de dumneavoastra”. Manifestantii au blocat intrarea in Palatul Justitiei

Actiunile demonstrantilor s-au reluat saptamana trecuta dupa anuntul SUA privitor la impunerea de sanctiuni impotriva a sase cetateni bulgari acuzati de coruptie.

Bulgaria este membra a Uniunii Europene de peste 14 ani si, in pofida presiunilor Comisiei Europene si ale partenerilor europeni, Sofia nu a reusit sa condamne niciun politician de rang inalt pentru fapte de coruptie.

EPPO, care ar fi trebuit sa fie operational la sfarsitul anului 2020, este o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Activitatea EPPO este complementara celei a Biroului european de lupta antifrauda (OLAF) si a Eurojust (agentie a Uniunii Europene ce se ocupa de cooperarea judiciara in materie penala intre agentiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmari penal cazuri individuale.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci au optat sa nu participe la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia si Danemarca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: