Kovesi, la Bruxelles: „MCV este util Romaniei.” Cat timp crede ca mai trebuie sa fim monitorizati

news

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti, la Bruxelles, ca se va putea vorbi despre eliminarea MCV in momentul in care Parlamentul va aproba cererile de ridicare a imunitatii si cand nu vor mai fi propuneri de limitare a competentelor institutiei pe care o conduce.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti, la Bruxelles, ca se va putea vorbi despre eliminarea MCV in momentul in care Parlamentul va aproba cererile de ridicare a imunitatii si cand nu vor mai fi propuneri de limitare a competentelor institutiei pe care o conduce.

Intrebata daca din perspectiva DNA trebuie continuata monitorizarea pe justitie, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat: „Din perspectiva DNA, pot sa va spun ca faptul ca in fiecare an are loc o analiza obiectiva a datelor statistice este, de fapt, un obiect util in a ne stabili noi prioritati, in a lua masuri in ceea ce priveste evolutia pozitiva a institutiei noastre. MCV a fost un instrument extrem de util in obtinerea unor progrese in sistemul de justitie. Avand in vedere aceste premise, cred ca acest mecanism trebuie sa continue”.

Kovesi a adaugat ca mecanismul ar putea fi extins si la celelalte state membre, raportul anticoruptie dat publicitatii anul trecut clasand Romania intre primele cinci tari din Europa in ceea ce priveste rezultatele in lupta cu coruptia.

Evaluarea MCV „nu are de ce sa ne ingrijoreze, nu are de ce sa ne incurce, ci, dimpotriva, poate sa ramana in continuare un instrument util”, a spus procurorul sef al DNA, citata de Mediafax.

Intrebata cat timp ar mai fi nevoie de MCV, Kovesi a spus: „In momentul in care o sa avem cereri de ridicare a imunitatii admise de Parlament, in momentul in care n-o sa ne mai trezim cu diverse propuneri de limitare a competentelor Directiei sau de eliminare a unor instrumente utile in activitatea procurorilor, atunci putem sa vorbim si de ridicarea MCV. Dar pana avem astfel de situatii, nu cred ca progresele sunt ireversibile in Romania”.

Referitor la interventia sa din Comisia pentru Control Bugetar, Laura Codruta Kovesi a precizat ca a prezentat evolutia institutionala a DNA din ultimii opt ani si a aratat progresele inregistrate in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.

„Am amintit in cadrul discutiei cateva elemente cheie cu privire la anumite interferente in activitatea cu lupta anticoruptie, si anume incercarea de a modifica anumite legi, incercarea de a demite din functii de conducere anumiti procurori si faptul ca toate aceste incercari au fost oprite datorita interventiei societatii civile din Romania, dar si pozitiei luate de institutiile europene, in special de Comisia Europeana si Parlamentul European, precum si ambasadele occidentale la Bucuresti”, a mai spus procurorul sef al DNA.

Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European a organizat, marti, o audiere privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) in ceea ce priveste Bulgaria si Romania, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei. Scopul audierii este de a permite „o discutie profunda la nivelul PE pentru a evalua modul in care Romania si Bulgaria implementeaza angajamentele privind reforma judiciara, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate”.

La audieri au participat secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, precum si experti din Romania si Bulgaria dar si alte tari UE.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: