Kovesi, la Zagreb: „Nu exista nicio tara curata in Europa, coruptia este prezenta pretutindeni”

news

Coruptia este prezenta peste tot si nu exista nicio tara membra a Uniunii Europene ”fara coruptie”, a sustinut vineri, la Zagreb, sefa Biroului procurorului public european (EPPO, Parchetul european), Laura Codruta Kovesi, transmite HINA, citata de Agerpres.

”Exista un mit pe care as dori sa il risipesc astazi. Daca Croatia sau Bulgaria sau Romania are mai multe cazuri decat alte state membre ale UE, aceasta nu inseamna ca aceste tari sunt mai corupte decat celelalte. Nu exista nicio tara curata in Europa, coruptia este prezenta pretutindeni”, a declarat Kovesi intr-o conferinta de presa desfasurata in timpul vizitei sale din aceasta saptamana in Croatia.

”Pot vedea ca in Croatia exista o dorinta de a descoperi acele infractiuni si de a le investiga. Cred ca acest lucru este foarte important, atunci cand vorbim despre coruptie si lupta impotriva fraudei financiare, despre cum se comporta autoritatile. Daca ele incearca sa ascunda sub covor acele probleme si sa descopere zero cazuri, aceasta nu inseamna ca nu exista coruptie. Cred ca numarul de cazuri reflecta existenta vointei politice si ca toata lumea face o munca formidabila”, a continuat ea.

Procurorul-sef european a adaugat ca toate cazurile expuse sunt importante in egala masura, indiferent daca ele implica ministri sau oameni obisnuiti. ”Toti sunt egali in fata legii si investigatiile ar trebui sa fie desfasurate in acelasi fel”, a explicat Laura Codruta Kovesi.

In prezent, EPPO trateaza peste 1.200 de cazuri, a spus Kovesi, fara a oferi alte detalii.

”Croatia va intra in zona euro in doua luni si sunteti deja in zona EPPO, ceea ce aduce avantaje si responsabilitati. Avantajele inseamna o protectie mai buna a bugetului si a suprematiei legii si instrumente mai bune pentru descurajarea bandelor infractionale. Responsabilitatile incep cu descoperirea fraudei. Descoperirea este primul pas inaintea anchetelor, punerii sub acuzare, deciziilor, confiscarilor”, a adaugat sefa EPPO.

EPPO, la care participa 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, este o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Fiecare stat participant are un procuror european in cadrul Colegiului EPPO la Luxemburg, care este prezidat de procurorul-sef european, functie detinuta in prezent de procurorul roman Laura Codruta Kovesi. Fiecare tara participanta are cel putin doi procurori europeni delegati, care conduc investigatii in tara lor. Patru state membre ale UE – Polonia, Suedia, Ungaria si Irlanda – au ales sa nu participe la EPPO, iar Danemarca are un opt-out de la spatiul european de libertate, securitate si justitie.

In primul an al operatiunilor sale EPPO a confiscat active in valoare de 250 de milioane de euro. Bugetul anual al institutiei este de 44 de milioane de euro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: