Kovesi lupta din rasputeri pentru a salva DNA. Interviu la Euronews care ii va scoate din minti pe Dragnea si Tariceanu

news

Sefa Directiei Nationale Anticoruptie din Romania, Laura Codruta Kovesi, careia i s-a incredintat misiunea de a „face curat” intr-unul din cele mai corupte state din Uniunea Europeana, i-a atacat pe cei despre care ea sustine ca incearca sa-i zadarniceasca eforturile, denuntand „atacuri incredibile” la adresa incercarilor de a elimina coruptia din aceasta tara, relateaza vineri Euronews.

Laura Kovesi a declarat, intr-un interviu acordat acestui post de televiziune, ca politicieni si oameni de afaceri se opun campaniei anticoruptie. Remarcile sale survin intr-un context in care parlamentarii romani dezbat un proiect de lege care ar putea pune sistemul judiciar sub control politic, plan care a generat proteste de strada si a fost criticat de magistrati si de presedintele Klaus Iohannis, noteaza Euronews, citata de Agerpres.

Kovesi a afirmat ca, daca va fi adoptata, legea respectiva va avea un impact negativ serios asupra independentei justitiei si va aduce activitatea procurorilor sub control politic. „Va duce la subordonarea politica a procurorilor si ar putea submina serios lupta anticoruptie. In opinia mea, independenta justitiei nu este un privilegiu al magistratilor, ci un principiu fundamental intr-o societate democratica”, a spus Kovesi. „Doar o justitie independenta ca sistem poate asigura un proces corect; doar o justitie independenta poate asigura aplicarea legii in mod egal pentru toata lumea”, a adaugat ea.

Din 2013, DNA a trimis in judecata pentru coruptie 68 de oficiali, intre care un premier, doi vicepremieri, 11 ministri si 39 de parlamentari, mai noteaza Euronews. Kovesi a mentionat ca independenta justitiei a stat la baza condamnarii a aproape jumatate dintre acesti oficiali.

Ea a subliniat ca „anchetele DNA au fost primite cu multa speranta si incredere de societatea” romaneasca, desi „este adevarat si ca au mobilizat un intreg sistem format din politicieni si oameni de afaceri care se simt amenintati si care sunt interesati sa-si mentina controlul asupra resurselor publice”.

„De aceea intregul sistem de justitie s-a confruntat cu atacuri incredibile, de la stiri false la contractarea de companii specializate in intimidare si hartuire”, a mai declarat sefa DNA.

Guvernul roman nu a raspuns la solicitarea Euronews de a comenta aceste afirmatii, se adauga in articol.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: