Kovesi nu mai sta pasiva in fata atacurilor delirante ale lui Tariceanu si contraataca. Seful Senatului a depasit orice limita

news

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a cerut miercuri Consiliului Superior al Magistraturii sa efectueze verificari cu privire la afirmatiile pe care presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, le-a facut la Parlament si pe care le considera ca fiind „de o gravitate extrema” la adresa DNA.

„In temeiul dispozitiilor art. 75 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind statutul judecatorilor si procurorilor, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie cere Consiliului Superior al Magistraturii sa efectueze verificari cu privire la situatia constatata in legatura cu afirmatiile domnului Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului Romaniei, facute la Parlamentul Romaniei, in cadrul unei declaratii de presa, la data de 22.11.2017, preluate de majoritatea institutiilor mass-media din Romania”, se arata intr-un comunicat depresa al DNA.

Potrivit DNA, „gravitatea” atacurilor lui Calin Popescu-Tariceanu „sporeste zi de zi”, in ciuda unor hotarari ale CSM care au constatat acest fapt.

„Desi CSM, asa cum rezulta din comunicatul de presa din 7 februarie 2017, a invitat reprezentantii autoritatilor statului, institutiile de presa si societatea civila, la o abordare echilibrata si rezonabila a dezbaterii publice, ca semn de asumare a pozitiei democratice si a echilibrului intre puteri, in concordanta cu principiile separarii puterilor in stat, al cooperarii ferme si loiale intre institutii, al independentei justitiei si cu efectiva respectare a limitelor dreptului la libera exprimare, presedintele Senatului continua acelasi tip de mesaj public si face afirmatii de o gravitate extrema la adresa Directiei Nationale Anticoruptie, parte a sistemului judiciar din Romania. (…) Gravitatea atacurilor domnului Calin Popescu Tariceanu sporeste zi de zi si, in ciuda faptului ca, prin hotarari ale Consiliului Superior al Magistraturii, s-a statuat cu privire la alte afirmatii grave facute de presedintele Senatului, aceste atacuri in mass media continua”, se sustine in comunicat.

DNA afirma ca presedintele Senatului a facut urmatoarele afirmatii de o „gravitate extrema”: „… DNA a devenit un jalnic instrument politic. Tot ceea ce face DNA in ultima perioada devine limpede ca lumina zilei ca face justitie selectiva si ca … Nu mai am niciun fel de indoiala. Din ce in ce mai multi romani vad lucrul asta, aceasta chestiune e foarte grava, pentru ca duce la pierderea increderii intr-o institutie fundamentala care este justitia. DNA face extrem de mult rau si justitiei si perceptiei pe care o au romanii si face rau foarte mult si asupra imaginii pe care noi o proiectam in strainatate”.

„Afirmatiile mentionate mai sus sunt de o gravitate extrema de natura sa reprezinte un potential serios de prejudiciu adus unei institutii cu statut constitutional, ale carei atributii sunt de investigare a faptelor de coruptie de la nivel inalt, fiind singura autoritate investita prin lege sa cerceteze fapte de coruptie comise, intre altii, de catre senatori, deputati, membri din Romania ai Parlamentului European, membri ai Guvernului, secretari de stat ori subsecretari de stat si asimilatii acestora, consilieri ai ministrilor”, indica DNA.

Conform sursei citate, declaratiile facute miercuri reprezinta inca unul dintre „numeroasele atacuri care se succed cu o frecventa ingrijoratoare”.

DNA aminteste in acest context mai multe declaratii ale presedintelui Senatului: „Fac apel catre parlamentarii din ambele Camere sa refuze a se mai pronunta in vreun fel pana la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. (…) DNA nu mai slujeste de mult Justitia”; „sistemul judiciar din Romania nu este independent, iar DNA nu mai trebuie tolerat”; „Dupa 20 de ani, justitia din Romania este condusa, din pacate, securistic, controlata de oamenii din vechiul sistem sau scoliti de acestia. (…) Eu cred ca justitia din Romania trebuie sa iasa, o data pentru totdeauna, de sub controlul unor institutii de forta care fac jocurile din umbra, iar justitia sa fie pusa sa lucreze in interesul cetateanului”; „sistemul judiciar nu este independent, iar unii magistrati isi desfasoara abuziv activitatea, la comanda politica, cu incalcarea cadrului legal si a libertatilor civile”.

Sesizarea CSM are in vedere, explica DNA, ca „afirmatiile calomnioase si denigratoare” sunt facute de o persoana care ocupa o inalta demnitate publica in stat si reprezinta „judecati de valoare cu potential de a submina autoritatea judecatoreasca si de a pune in discutie deontologia profesionala a magistratilor”.

In opinia DNA, declaratiile sefului Senatului „urmaresc decredibilizarea DNA si a activitatii procurorilor anticoruptie, precum si a sistemului judiciar in general”, prin inducerea in opinia publica a ideii ca activitatea nu se desfasoara in limitele cadrului legal.

Potrivit DNA, afirmatiile lui Tariceanu au un impact „major” asupra opiniei publice, fiind de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: