Kovesi, primul interviu dupa decizia CCR de revocare. Sefa DNA este foarte apreciata de presa americana

news

Kovesi are sanse mari sa fie sefa Parchetului European.

Sefa DNA Laura Codruta Kovesi a afirmat, fiind chestionata de The New York Times in legatura cu situatia politica de la Bucuresti, ca schimbarea mentalitatilor este dificila si ca ultimii cinci ani au insemnat foarte mult pentru Romania din perspectiva luptei anticoruptie, evitand orice comentariu pe tema deciziei CCR cu privire la revocarea sa. Declaratia sa apare intr-un articol care are ca tema eforturile liderilor din romania de a o indeparta pe sefa procurorilor anticoruptie invocand conspiratiile „statului paralel”si in care sunt analizate mitingul PSD, discursurile liderilor si demersurile in vederea indepartarii lui Kovesi..

In fiecare an de cand Kovesi a deveit procuror – sef al DNA aproape 1200 de persoane au fost puse sub acuzare pentru coruptie si 1.000 au fost condamnate, printreacestia 14 ministri, 39 de ministri adjuncti, 14 senatori si un mebru al Parlamentului european, scriu jurnalistii.

„Doamna Kovesi, care ramane in functie in timp ce presedintele delibereaza cu privire la viitorul ei, nu a comentat in mod direct decizia Curtii Constitutionale. Dar intr-un interviu acordat la sediul Directiei, in aceeasi cladire care a servit drept cartier general al Armatei Romane in timpul celui de-al doilea razboi mondial, ea si-a aparat institutia”, scriu jurnalistii de la The New York Times.

“Schimbarea mentalitatilor este dificila”, a declarat ea, adaugand: „Ultimii cinci ani au insemnat foarte mult pentru Romania”.

Ziaristii de la The New York Times mai afirma ca stilul ambitios si ferm al sefei DNA i-a adus multi dusmani din spectrul politic. Cu cat presiunea din partea lui Liviu Dragnea a crescut, ea a reactionat si mai agresiv, noteaza jurnalistii.

„Din cauza investigatiilor noastre, din cauza condamnnarilor, in ultimul an si jumatate, presiunea asupra institutiei noastre cu siguranta a crescut”, a mai declarat Kovesi, adaugand: „Daca independenta procurorilor dispare – asa cum arata lucrurile acum – munca nu devine mai dificila. Devine imposibila”.

Cotidianul american apreciaza ca PSD foloseste tactici comune in Europa de Est precum promovarea teoriilor conspiratiei, atacuri la adresa omului de afaceri George Soros si portretizarea criticilor sistemului drept simple „marionete” ale unui stat paralel.

In analiza publicata pe site-ul ziarului, Marc Santora si Kit Gillet sustin ca discursul liderilor PSD de la mitingul din Bucuresti este asemanator cu cel al lui Trump atunci cand ataca investigatorii FBI. De altfel, este notata si declaratia lui Liviu Plesoianu, cel care a precizat, in engleza: „Il salutam pe Donald Trump si lupta sa impotriva statului paralel!”

Mitingul de la Bucuresti este numit „remarcabil” pentru o tara care este „printre cele mai corupte” din Europa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: