Kovesi si-a prezentat planul de management al Parchetului European membrilor Comisiei LIBE. „Inalta incredere publica”, mesajul cheie

actualitate

Europa Libera prezinta planul de management al Parchetului European pe care Laura Codruta Kovesi l-a trimis membrilor Comisiei LIBE din Parlamentul European. LIBE o va audia pe KOvesi pe 26 februarie.

Laura Codruta Kovesi arata in scrisoare ca se asteapta la aparitia unor conflicte intre nivelul national si cel european, in ce ii priveste pe procurorii delegati la EPPO. Marti, ministrul Justitiei Tudorel Toader  si-a arogat prin OUG atributii in selectia acestor procurori delegati din Romania la nivelul EPPO, astfel ca se prefigureaza deja un nou conflict.

Kovesi este insa preocupata si de imaginea viitoarei institutii de parchet european, dupa cum arata ea in randurile adresate europarlamentarilor din Comisia LIBE, in care raspunde la trei intrebari generice despre planurile sale la sefia EPPO. Astfel de scrisori, insotite de CV si de scrisoare de intentie, au fost trimise si de ceilalti doi candidati la postul de procuror-sef european, care provin din Germania si Franta.

„EPPO trebuie sa se bucure de o inalta incredere publica”, scrie Laura Codruta Kovesi.

„Oamenii asteapta rezultate palpabile si rapide, in timp ce toate punerile sub acuzare vor trebui validate de judecatori, intr-un proces care poate dura cativa ani. Dincolo de obligatiile institutionale de raportare, stabilite in regulamentul EPPO, gestionarea comunicarii cu publicul si explicarea activitatii noastre va trebui facuta cu cea mai mare grija si tinand cont de adevarata anvergura pan-europeana a EPPO. Pentru a castiga credibilitate si a mentine increderea, este esential ca EPPO sa actioneze mereu cu deplin respect pentru restrictiile procedurale si pentru drepturile fundamentale ale persoanelor anchetate. Aceasta va fi, de asemenea, cheia pentru a obtine condamnari in instantele nationale”, scrie Laura Codruta Kovesi in scrisoarea sa catre Comisia europarlamentara LIBE.

Laura Codruta Kovesi isi exprima ingrijoarea, in scrisoarea respectiva, cu privire la modul de lucru cu procurorii europeni delegati la EPPO de catre fiecare stat membru, in sensul ca acestia vor trebui sa isi imparta munca intre tara din care provin si EPPO.

„Pentru a fi eficient, EPPO va avea nevoie de un numar adecvat de procurori europeni delegati (EDP), inalt calificati, in fiecare stat membru participant (n.r. – doar 22 de membre UE participa la EPPO). Desi selectia si numirea lor va avea loc abia anul viitor, consider asta o prioritate strategica. Procurorii delegati vor fi ancorati in sistemele nationale si vor face munca de teren, iar nivelul central ( Luxembourg -n.r.) trebuie sa ii sprijine, sa ii ghideze si sa creeze sinergii. Conform regulamentului EPPO, procurorii delegati raman membri activi ai parchetelor nationale din statele membre si pot exercita functii ca procurori nationali. Nu vad un conflict inerent ridicandu-se din acest statut dual, dar ma astept ca numarul si complexitatea anchetelor facute de EPPO sa lase putin timp procurorilor delegati pentru a intreprinde asemenea activitati si la nivel national. Regulile interne de procedura, care vor fi propuse de Procurorul-Sef European si validate de colegiul procurorilor europeni, vor trebui sa contina prevederi specifice pentru aceste situatii, pentru a evita probleme precum instructiuni care se bat cap in cap”, arata Kovesi.

Kovesi subliniaza in scrisoarea sa in care isi prezinta planul de management al EPPO, ca este nevoie de o comunicare foarte eficienta intre autoritatile nationale si cele de la EPPO. In conditiile politice actuale, in care Guvernul Romaniei nu o sustine pe Kovesi pentru acest post, este greu de intrezarit o asemenea realitate.

„Efectuarea de investigatii in mai multe state, intr-o maniera coordonata, va necesita canale de comunicare eficiente, pentru a asigura schimbul rapid de informatii, precum si increderea reciproca – atat intre procurorii europeni delegati (pentru a depasi dificultatile reiesite din diferitele sisteme legale), cat si intre EPPO si toate autoritatile nationale relevante. Acest lucru este necesar pentru a asigura faptul ca EPPO este la curent cu toate cazurile din competenta sa”, arata fosta sefa a DNA, in scrisoare.

Kovesi mai vorbeste si despre infiintarea unui „sistem de management al cazurilor” care sa permita procurorilor europeni decizii in timp real. Un astfel de sistem ar fi o premiera, spune Kovesi, care considera ca punerea in practica a acestui sistem este „cea mai presanta problema care trebuie abordata si rezolvata, daca vrem ca EPPO sa poata functiona pana in noiembrie 2020”.

Selectia procurorului-sef european se face in mai multi pasi. O comisie de selectie a ales o lista scurta de trei nume, dintre 24 de candidati, pe care Laura Codruta Kovesi este pozitionata pe primul loc, ca favorita. Pe 26 februarie, Comisia LIBE (Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne) din Parlamentul European, compusa din 60 de europarlamentari, va da un vot pe aceasta lista, fiecarui candidat revenindu-i un punctaj. Apoi, ambasadorii la UE ai fiecarui stat membru vor negocia, in cadrul COREPER, sustinerea de care se bucura acesti candidati si vor da un nou vot asupra candidatilor, reiesind un nou punctaj. Ambasadorul roman la UE este Luminita Odobescu. COREPER tine de Consiliul Uniunii Europene, care acum este condus de Romania, pana la vara. Urmeaza apoi votul final in plenul Parlamentul European.

Mai mult despre: ,

Comentarii: