Kovesi va face istorie prin decizia CEDO in cazul revocarii de la sefia DNA. Va zgudui CCR din temelii

news

Kovesi are sanse mari sa fie sefa Parchetului European.

Procesul prin care Laura Codruta Kovesi contesta la CCR modul in care a fost revocata din functia de sefa a DNA este o premiera care va face istorie, considera jurnalista Ioana Ene Dogioiu, o buna cunoscatoare a mecanismelor juridice. 

Intr-un articol publicat pe ziare.com, Dogioiu explica cum va reusi Kovesi, prin actiunea intentata la CEDO, sa sanctioneze abuzul CCR.

„Din start trebuie inteles ceea ce dna Kovesi a si precizat ulterior anuntului initial: nu se pune problema reinstalarii in functia de procuror-sef. CEDO nu poate sa faca asta. Asa cum in discutie nu sunt atributii constitutionale si legale ale CCR. Ele intr-adevar nu au nicio legatura cu jurisprudenta si competentele CEDO.

Ministrul Tudorel Toader spune ca ‘CCR nu judeca oameni, judeca exceptii, obiectii sau conflicte juridice de natura constitutionala. La CEDO te adresezi impotriva hotararilor instantelor judecatoresti in termen de 6 luni de la ramanerea definitiva’. Exact asa ar trebui sa fie.

Dar prin Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 (si nu numai, dar despre ea discutam acum), CCR a depasit cu mult aceasta matca legala si a comis o serie de abuzuri, mizand pe faptul ca, pana acum cel putin, deciziile sale nu erau supuse analizei niciunei alte instante interne sau externe.

Un prim abuz este ca CCR i-a impus presedintelui un anumit continut al decretului si anume sa revoce procurorul-sef DNA. Chiar in cazul constatarii unui conflict, CCR avea indrituirea sa ceara doar ca presedintele sa execite o anumita prerogativa, dar nu sa stabileasca si continutul ei.

Poate ca limitat in privinta refuzului revocarii la argumente de legalitate prin decizia CCR, presedintele ar fi putut sa le formuleze intr-o noua motivare a refuzului.

O alta mare problema este ca, pentru a sigila revocarea, CCR a blocat practic posibilitatea unei actiuni in justitie impotriva procedurii. In paragrafele 68, 69 si 70 ale Deciziei nr. 358, CCR scoate practic revocarea din competenta instantei de contencios administrativ pe motiv ca ar fi vorba exclusiv despre un raport de drept constitutional.

Decizia CCR nu poate fi atacata in instanta, decretul de revocare nu poate fi atacat in instanta pentru ca e impus de CCR inclusiv sub aspectul continutului, iar propunerea de revocare a ministrului tine de un raport constitutional declarat strict de competenta CCR. Deci cale de atac nu exista.

Ei bine, exact aici e si hiba majora. Revocarea este o sanctiune. Orice persoana sanctionata are dreptul sa conteste undeva sanctiunea, indiferent daca ea e amenda de circulatie, penalitate la Fisc sau revocare din functie. Si, in cadrul contestarii, persoana sanctionata trebuie sa aiba dreptul sa se apere.

Ei bine, in cazul procurorului-sef DNA si al oricarui procuror-sef, CCR a abolit prin Decizia nr. 358 aceste drepturi. Dna Kovesi nu a putut sa se apere decat in fata CSM, care i-a si dat dreptate, dar avizul negativ al CSM a fost ignorat si de ministru, si de CCR, iar presedintele nu a avut dreptul sa tina cont de el.

Dupa cum explica fostul presedinte CCR, Augustin Zegrean, CCR judeca echitatea, nu legalitatea. Iar sub aspectul echitatii, LCK este un om care vine in fata CEDO sa se planga ca a primit o sanctiune fara a avea nici cea mai mica posibilitate de a o contesta si a se apara.

Aici nu e vorba daca dna Kovesi merita sau nu sa fie revocata, daca ministrul sau presedintele trebuie sa decida revocarea, daca deciziile CCR sunt inatacabile. Acestea intr-adevar nu privesc CEDO. E vorba despre o chestiune de principiu, valabila indiferent cum se numeste persoana sanctionata, cel care a sanctionat-o si cel care a blocat contestarea sanctiunii si apararea.

Cum spuneam, actiunea dnei Kovesi este o premiera pentru ca nicio curte constitutionala nu s-a apucat sa judece persoane si sa comita asemenea abuzuri. Faptul ca CCR este adusa in fata CEDO este consecinta abuzurilor Curtii Constitionale insasi, nu a atributiilor sale firesti.

Jurisprudenta, mai ales cea recenta, a CEDO ii este favorabia dnei Kovesi. Multa vreme CEDO nu intervenea pe raporturi de functie publica, a inceput sa intervina cand era vorba despre bani publici si apoi cand este vorba despre magistrati.

Exista o jurisprudenta CEDO in ceea ce priveste revocarea de catre Executiv a magistratilor, avem recentele cazuri Denisov contra Ucraniei si Ramos Nunes contra Portugaliei.

In acest din urma caz, CEDO spune, in esenta, ca CSM-ul portughez nefiind instanta de judecata nu poate pronunta sanctiuni disciplinare si este necesar sa existe recurs in justitie impotriva hotararii CSM, care sa se refere si la aspecte de fapt, nu numai de drept. Inlocuiti CSM cu CCR si vedeti ce iese!

Un presedinte de Curte Suprema revocat abuziv a castigat la CEDO in cazul Baka contra Ungariei.

CCR a devenit o rusine a curtilor constitutionale europene, a ajuns sa fie criticata de Comisia de la Venetia, destul de transparent tocmai in chestiunea schimbarii inexplicabile de jurisprudenta in privinta procedurii de numire a procurorilor sefi si explicit in privinta hotararii prin care au fost cenzurate opiniile separate si concurente dupa bunul plac al lui Valer Dorneanu, o hotarare calificata de Comisia de la Venetia drept exemplu negativ care nu trebuie urmat.

Asadar, nu ar fi nicio surpriza ca si CEDO sa constate ca CCR s-a transformat in instanta de judecata, care a pronuntat o sanctiune disciplinara inatacabila si sa o trateze ca atare. Pana la urma, ceea ce trebuie sa prevaleze este dreptul si principiul indiferent ce scrie pe placuta de pe usa institutiei si pe antentul hotararii care le incalca”, a scris Dogioiu.

Laura Codruta Kovesi a explicat, saptamana trecuta, de ce a sesizat CEDO dupa revocarea sa din functia de procuror-sef al DNA. Ea a precizat ca i-au fost „incalcate drepturi fundamentale” si ca nu a cerut despagubiri. De asemenea, a spus ca nu doreste „repunerea pe functie”.

„Nu este vorba despre bani. Prin cererea pe care am formulat-o nu am solicitat plata unor despagubiri, ci vorbim despre o chestiune de principiu. Am solicitat CEDO sa constate ca mi-au fost incalcate, in aceasta procedura de revocare, anumite drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la un proces echitabil, dreptul la aparare, dreptul la un recurs efectiv”, a declarat fosta sefa a DNA.

„Practic, intr-o procedura in care eu nu eram parte, nu am fost citata, nu am avut dreptul sa imi fac apararea, mi s-a aplicat o sanctiune de catre CCR, cu toate ca acesta atributie nu este prevazuta. Orice cetatean al acestei tari are dreptul sa conteste o astfel de masura, ori in cazul meu decizia a fost definitiva. Doresc stoparea ingenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicarea unei astfel de proceduri abuzive si altor procurori cu functii de conducere, pentru ca aceasta decizie poate fi invocata ca precedent pentru revocarea oricarui procuror care detine o functie de conducere in Ministerul Public”, a declarat Kovesi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: