Kovesi, veste proasta pentru baronul Paul Stanescu: „EPPO ancheteaza afacerea cu stuful din Delta Dunarii”

news

Procurorul sef al Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, a confirmat intr0un interviu pentru Spot Media deschiderea unei anchete EPPO in privinta subventiilor din bani europeni pentru hectare de stuf din Delta asimilate prin lege pasunilor. Afacerea apartine unor firme apropiate de secretarul general al PSD, Paul Stanescu.

„Avem o ancheta in curs, colegii au ridicat documente de la APIA. Este o investigatie care a inceput de curand si in momentul in care o sa finalizam vom face publice mai multe informatii.

Dar va pot confirma ca este oficial deschisa o investigatie in cadrul EPPO, in care deja se administreaza probe, s-au ridicat documente, se fac diverse analize. Pana in acest moment, din cate stiu, nu este nicio persoana pusa sub acuzare”, a declarat Laura Codruta Kovesi.

Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Ionut Lupu (PNL), a fost demis, recent, de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu (PSD), sub pretextul intarzierilor la plata a subventiilor catre fermieri si a blocajului din sistem. Barbu este un apropiat al lui Paul Stanescu, secretarul general al PSD. Lupu este cel care a blocat alocarea de fonduri catre doua firme apropiate de Paul Stanescu in scandalul stufului din Delta Dunarii.

„Am semnat ordinul de demitere al directorului general al APIA, Ionut Lupu, in aceasta seara, din cauza intarzierii platilor catre fermieri si a blocajului din sistem. Am avut sedinta in aceasta seara despre plata subventiilor si deblocarea noilor scheme pentru fermieri, dar acesta nici macar nu a venit in institutie. Le-am dat termen celor de la APIA ca in doua saptamani sa platim Ajutoarele Nationale Tranzitorii si ecoschema PD-04 privind inverzirea”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Florin Barbu.

Acesta a precizat ca foarte multi fermieri i-au cerut sa faca schimbari la APIA din cauza blocajului existent in agentie. Mai multi fermieri au cerut chiar revenirea lui Adrian Pintea la sefia APIA, acesta fiind in prezent secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Conducerea APIA va fi preluata de Cornel Turcescu, cel care a condus agentia inainte de venirea lui Ionut Lupu, insa posturile de conducere ale agentiilor de plati din subordinea MADR vor fi scoase la concurs in cel mai scurt timp, a mai spus Florin Barbu.

Potrivit unor informatii aparute in spatiul public, fiul lui Paul Stanescu urma sa fie beneficiar al unor subventii date de APIA pentru recoltarea stufului din Delta Dunarii, insa Lupu a blocat aceste subventii, in urma cu exact o luna.

Lupu a inaintat ulterior si o plangere la DNA in care a denuntat presiuni la adresa sa pentru a debloca platile pentru stuful din delta.

Subventiile pe care care doua firme apropiate de Paul Stanescu ar fi trebuit sa le primeasca se ridicau la 6 milioane de euro.

Reamintim ca si secretarul de stat de la Revolutionari, Mihai Dodu, a fost demis recent de Marcel Ciolacu dupa ce i-a anulat premierului certificatul de revolutionar si a pus la dispozitia presei informatii din dosarul de revolutionar al lui Ciolacu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: