Kremlin, cedare majora la negocierile cu Ucraina. Renunta la o parte semnificativa dintre obiectivele principale ale „operatiunii speciale” in fata „rezistentei ucrainene feroce”

externe

Moscow

Rusia va renunta la obiectivul sau de „denazificare” a Ucrainei si este dispusa sa permita acestei tari sa adere la Uniunea Europeana daca Kievul nu se aliniaza militar, a informat marti publicatia britanica Financial Times (FT), referitor la termenii de negociere a unui armistitiu intre cele doua tari, transmite EFE, citata de Agerpres.

UPDATE Rusia isi va reduce radical activitatea militara in directia Kiev si Cernihov in Ucraina, dupa convorbiri ruso-ucrainene „substantiale” la Istanbul, au declarat marti negociatorii rusi, in timp ce omologii lor ucraineni au afirmat ca au cerut un „acord international” pentru a garanta securitatea tarii, semnat de mai multe state garante, relateaza AFP si Reuters.

FT a relatat ca patru persoane la curent cu negocierile dintre Kiev si Moscova analizeaza un acord de pace care prevede ca Ucraina sa nu intre in NATO, in schimbul obtinerii de „garantii de securitate”.

Potrivit sursei citate, proiectul de acord nu contine nicio referire la „denazificare”, „demilitarizare” si protejarea limbii ruse in Ucraina, o parte dintre motivele invocate de presedintele rus Vladimir Putin pentru a-si justifica invazia in Ucraina.

Aceste informatii survin in contextul in care negocierile dintre Rusia si Ucraina au fost reluate marti la resedinta prezidentiala Dolmabahce din Istanbul (Turcia), aminteste EFE.

FT scrie ca presupusele concesii avute in vedere de Kremlin sunt consecinta lipsei de progrese in campania sa militara, care s-a lovit de „o rezistenta ucraineana mai feroce” decat prevazuse Moscova.

Cotidianul britanic mai mentioneaza ca proiectul de acord ar mai prevedea ca Ucraina nu va dezvolta arme nucleare, nu va gazdui pe teritoriul sau baze militare straine si va renunta la orice fel de demers privind aderarea la NATO.

In schimb, Kiev va obtine „garantii de securitate” din partea mai multor tari, intre care figureaza Rusia, SUA, Regatul Unit, Canada, Franta, Germania, China, Italia, Polonia, Israel si Turcia.

Un ipotetic acord de pace trebuie validat „de garanti” – care deocamdata nu au fost desemnati – si de parlamentele acestor tari, dupa cum a anuntat duminica presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Financial Times.

Proiectul de acord lasa deoparte, momentan, unul „dintre subiectele cele mai controversate”, care se refera la pretentiile Kievului asupra teritoriilor ucrainene anexate ilegal de catre Rusia in 2014, teme care – potrivit surselor citate de FT – ar putea fi abordate personal de Putin si Zelenski „la o data ulterioara”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: