externe

Kremlin: Transferul de fonduri confiscate de SUA catre Ucraina se va intoarce impotriva sa

Kremlinul a criticat joi decizia Statelor Unite de a transfera Ucrainei bunurile confiscate ale omului de afaceri conservator rus Konstantin Malofeiev, afirmand ca este ilegala si se va intoarce impotriva Washingtonului, scrie Reuters.

Un judecator federal a ordonat in februarie sa fie confiscati banii din contul lui Malofeiev de la banca Sunflower Bank, cu sediul in Denver, dupa ce procurorii au declarat ca acesta a incercat sa transfere fondurile catre un partener de afaceri, incalcand sanctiunile americane.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a autorizat miercuri ca bunuri confiscate ale lui Malofeiev in valoare de milioane de dolari sa fie trimise pentru a fi folosite in Ucraina, acesta fiind primul caz in care banii rusi confiscati sunt folositi in acest mod.

Intrebat despre acest caz, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Statele Unite au „furat” banii, iar astfel de decizii le-ar „lovi ca un bumerang”.

„Acest lucru submineaza increderea investitorilor si a proprietarilor de active care sunt cumva legate de America, iar acest lucru cu siguranta nu poate ramane fara consecinte pentru Statele Unite”, a spus el.

Peskov a declarat ca astfel de masuri au cerut un raspuns, dar nu a spus ce actiuni ar putea intreprinde Rusia. El a spus ca nu exista posibilitatea de a le contesta printr-un proces in Statele Unite, deoarece „nu avem posibilitatea de a ne apara drepturile in instanta”.

Departamentul de Justitie al SUA l-a acuzat anul trecut pe Malofeiev de incalcarea sanctiunilor impuse Rusiei dupa invazia acesteia in Ucraina, afirmand ca a oferit finantare pentru rusii care promovau separatismul in Crimeea.

Procurorul general Garland a declarat ca acest caz a fost primul transfer din SUA de fonduri rusesti confiscate pentru reconstructia Ucrainei, dar nu va fi ultimul.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

7 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

7 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

7 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

7 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

7 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

7 ore ago